Εκσυγχρονισμός Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, εκσυγχρονισμός κρατικού μισθολογίου, φορολογική μεταρρύθμιση και μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού, ανανέωση συλλογικών συμβάσεων σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, έλλειψη εργατικού δυναμικού καθώς και διασφάλιση της βιωσιμότητας του Γενικού Συστήματος Υγείας, αποτελούν τα μέτωπα στα οποία θα κληθούν να βρούν λύσεις το 2024, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της ΑΤΑ, καθώς πονοκέφαλο προκαλούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση της οριζόντιας παροχής με την θέσπιση κριτηρίων για την απόδοση της, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αξιώνουν την πλήρη επαναφορά, έστω και αν υιοθετηθούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ενώ πολύ πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης της οριζόντιας απόδοσης, κάνοντας αναφορά σε υποδείξεις ευρωπαϊκών θεσμών να αποφεύγονται οριζόντια μέτρα.
Στα καυτά θέματα που πάντα προκαλούν αναταράξεις απειλώντας την εργασιακή ειρήνη, είναι και η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το τέλος του 2023 έληξαν οι συμβάσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στους λιμενεργάτες, ενώ εκκρεμεί επίσης η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.
Κληθείς από τον ΑΝΤ1 να σχολιάσει τις προκλήσεις με τις οποίες θα είναι αντιμέτωπη η οικονομία του τόπου με την καινούργια χρονιά, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον εκσυγχρονισμό του Κρατικού Μισθολογίου, στο πλαίσιο του ελέγχου των ανελαστικών δαπανών. Και με επίκεντρο την διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας εντός της βιωσιότητας των δημόσιων ταμείων.
Προειδοποιεί μάλιστα, ότι το 2024, ήδη χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη παγκόσμια ανασφάλεια και αβεβαιότητα, με τις κυβερνήσεις, να προετοιμάζονται για εξελίξεις που θα επηρεάσουν τις εγχώριες αλλά και την παγκόσμια οικονομία, με περαιτέρω συνέπειες και στα κοινωνικά στρώματα.