Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Πετρίδης

Με πέντε σημεία σχολιάζει ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο. Όπως αναφέρει, ανησυχητική είναι η συρρίκνωση κατά 0.4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο, κάτι το οποίο όπως προσθέτει, πέραν από την περίοδο της πανδημίας, έχει να σημειωθεί από το 2014. 

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι αρνητικό ΑΕΠ, ή σημαντική επιβράδυνση παρουσιάζεται συνήθως πριν από κάθε κρίση, ενώ για πρώτη φορά η οικονομία κινείται με βάση τις αρνητικές προβλέψεις, αφού τα προηγούμενα χρόνια διαψεύδονταν προς τα πάνω. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Πετρίδη:

Με βάση τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις: 

1.Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4%  σε σχέση με το 1ο τρίμηνο είναι ανησυχητική. Αρνητικό ΑΕΠ, πέραν της περιόδου της πανδημίας είχαμε να δούμε από το 2014 οπότε επανήλθε η κανονικότατα μετά το κούρεμα. Αρνητικό ΑΕΠ, ή σημαντική επιβράδυνση, παρουσιάζεται συνήθως πριν από κάθε κρίση όπως έγινε το 2003 (κρίση χρηματιστηρίου που επέφερε σημαντική μετατόπιση πλούτου) και το 2009.

2.Το αρνητικό ΑΕΠ θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους με μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, στο δημόσιο χρέος, στις αξιολογήσεις του κράτους κλπ.

3.Ήδη, το 2ο τρίμηνο οι δημοσιονομικές επιδόσεις καταδεικνύουν μια πολύ ανησυχητική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών. Το πρώτο τρίμηνο το πλεόνασμα ήταν 438 εκ. Ο Απρίλης είχε έλλειμμα -3,1 εκ , ο Μάιος -52.4 εκ και ο Ιούνιος -227.6 εκ. Επομένως το συσσωρευμένο πλεόνασμα προκύπτει από το ισχυρό πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου

4.Τα πιο πάνω πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση, που αρέσκονται στην αύξηση των δαπανών (συχνά ανελαστική και επαναλαμβανόμενη), για σκοπούς εξυπηρέτησης του πελατειακού κράτους, την οποία παρουσιάζουν και ως «επιτυχία» 

5. Για πρώτη φορά κινούμαστε στην βάση των προβλέψεων, (γίνονται με συντηρητικό τρόπο). Τα προηγούμενα χρόνια τις διαψεύδαμε πανηγυρικά (προς τα πάνω)

Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο:

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2,3%.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταφορές και Αποθήκευση", "Ενημέρωση και Επικοινωνίες", "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία" και "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών".,

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μειωμένος κατά 0,4%.