Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιβανος

Η λιβανέζικη λίρα έπεσε σε νέο χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου στη μαύρη αγορά, μια πτώση που συμπίπτει με το κλείσιμο τραπεζών αυτή την εβδομάδα λόγω ληστειών από οργισμένους καταθέτες.

Η λίρα πωλήθηκε κοντά στις 38.500 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, σύμφωνα με ιστότοπους που παρακολουθούν τη συναλλαγματική ισοτιμία. Είχε υποχωρήσει για λίγο στις 38.600 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, πριν αυξηθεί ελαφρά.

Η πτώση των τελευταίων ημερών σηματοδοτεί ιστορικό χαμηλό για το εθνικό νόμισμα.

Για δεκαετίες, η λίρα Λιβάνου ήταν συνδεδεμένη με 1.500 ανά δολάριο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χάσει περίπου το 95% της αξίας της από το 2019.

Ένα οικονομικό κραχ εξαιτίας της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης έχει προκαλέσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του Λιβάνου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει την οικονομική κρίση ως μια από τις χειρότερες στον κόσμο από τον 19ο αιώνα.

Οι Λιβανέζοι καταθέτες έχουν αποκλειστεί από τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα λόγω των τραπεζικών ελέγχων που έχουν σταδιακά αυστηροποιηθεί από το 2019.

Δεν μπορούν να μεταφέρουν ή να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε δολάρια και πολλοί έχουν καταφύγει σε απελπισμένες ληστείες τραπεζών για να ελευθερώσουν τα χρήματά τους. Επτά τέτοιες ληστείες σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα, οι πέντε την ίδια μέρα.

Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές τη Δευτέρα και για 3 μέρες.

Τέσσερις στους πέντε Λιβανέζους θεωρούνται φτωχοί σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και η χώρα αναζητά απεγνωσμένα διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την προϋπόθεση να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν γίνει.

Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει στον Λίβανο σήμερα για να δώσει συνέχεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά από συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού τον Απρίλιο, για ένα πρόγραμμα δανείου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Υπήρξε αργή πρόοδος στην εφαρμογή ορισμένων από τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε ότι απαιτούνται για να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.