Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιβανος

Η οικονομική κρίση στο Λίβανο οδήγησε πολλούς πολίτες να καταφεύγουν σε εταιρείες μεταφοράς χρημάτων για συναλλαγές καθώς απαιτείται μεγάλος χρόνος για ανάληψη από τράπεζες και η εμπιστοσύνη έχει χαθεί.

Όποιος βασίζεται σε παραδοσιακές τράπεζες για να λάβει τα χρήματά του «θα πεθάνει 100 φορές πριν τα εξαργυρώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ελίας Σκαφ που έχει επιβιώσει με τη βοήθεια χρημάτων από τις ΗΠΑ που του στέλνουν συγγενείς του, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τεράστια τα προβλήματα των τραπεζών

Κάποτε η ναυαρχίδα της οικονομίας του Λιβάνου, ο τραπεζικός τομέας τώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα καθώς οι τράπεζες απαγόρευσαν στους καταθέτες να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους, σταμάτησαν να προσφέρουν δάνεια και έκλεισαν εκατοντάδες υποκαταστήματα με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης της κρίσης

Τον περασμένο μήνα έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση από πολίτη στο Λίβανο που εισέβαλε με όπλο σε τράπεζα απαιτώντας τις αποταμιεύσεις του ύψους 200.000 δολαρίων.

Η κρίση στο Λίβανο δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης και τα διάφορα γραφεία μεταφοράς χρημάτων καλύπτουν το κενό, προσφέροντας επίσης υπηρεσίες συναλλάγματος, πιστωτικών καρτών και πληρωμής φόρων δημιουργώντας ακόμη και μητρώα δώρων γάμου.

Η Western Union έχει περισσότερα από 1.200 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και διαχειρίζεται το 80% των μεταφορών χρημάτων εκτός του λιβανικού τραπεζικού τομέα.

Ο Λίβανος έχει πληγεί από τη χειρότερη οικονομική του κρίση από τότε που ο χρηματοπιστωτικός τομέας κατέρρευσε το 2019. Το τοπικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του στη μαύρη αγορά, καθώς η φτώχεια και η ανεργία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι ο Λίβανος έλαβε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα το 2021, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.