Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τξυ

Eκφράζοντας την οργή του για τα ισραηλινά χτυπήματα στην πόλη Ράφα, ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αισθάνεται προσβεβλημένος.

Σε μήνυμά του, στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), o Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έπληξαν την πόλη Ράφα, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

«Αισθάνομαι προσβεβλημένος... Καλώ το Ισραήλ να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και ζητώ την άμεση κατάπαυση του πυρός», έγραψε ο Μακρόν επισημαίνοντας ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα υπήρξαν πολλά θύματα και εκτοπισμένοι.

«Αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους αμάχους», πρόσθεσε ο ένοικος του Ελιζέ.

Μπορέλ: Ούτε αντισημιτική προσέγγιση, ούτε δώρο στη Χαμάς η αναγνωριση παλαιστινιακού κράτους

Με μία νέα προσέγγιση η ΕΕ τοποθετήθηκε, την Κυριακή, επί της απόφασης μελών της να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, ωστόσο αποσαφήνισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Βρυξελλών. Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί «δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται. Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».

Πηγή: protothema.gr