Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΛΟΤΤΙΔΗ

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γήπεδα ποδοσφαίρου, στα οποία διεξάγονται αγώνες της Α’ κατηγορίας, εντοπίζει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, σε αυτεπάγγελτη τοποθέτησή της.

Η Επίτροπος εισηγείται σειρά μέτρων για άρση της δυσμενούς διάκρισης σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου, θα πρέπει οι εμπλεκόμενες Αρχές και Υπηρεσίες σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, και την ΚΥΣΟΑ, να προβούν στον καθορισμό ελάχιστων κριτηρίων και προϋποθέσεων προσβασιμότητας. Ζητά ακόμα όπως ορίσουν εύλογο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου τα υφιστάμενα στάδια ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα όσα φιλοξενούν αγώνες Α΄ Κατηγορίας, να καταστούν προσβάσιμα από τα άτομα με αναπηρίες, ανεξαρτήτως της φύσης της αναπηρίας τους ούτως ώστε να τερματιστεί η διάκριση και η άνιση μεταχείριση που συντελούνται εις βάρος τους ένεκα της έλλειψης ή/και ανεπαρκούς προσβασιμότητας τους σ’ αυτά.

Σημειώνει, επίσης, ότι έχει  υποβάλει σχετική σύσταση στον ΚΟΑ, στην ΚΟΠ και στην Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων για να δρομολογήσουν τις αναγκαίες ενέργειες, ενώ κοινοποίησε, μαζί με την έκθεση και πρόσκληση για διαβούλευση στα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι Εισηγήσεις της Επιτρόπου

Η Επίτροπος εισηγείται σειρά μέτρων για να μπορούν τα άτομα με αναπηρίες να απολαμβάνουν ισότιμα και χωρίς οποιαδήποτε διάκριση τα αθλητικά δρώμενα, περιλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων σε όλα τα στάδια ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, θα πρέπει να υπάρχουν χώροι στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, πλησίον της εισόδου του σταδίου και λήψη μέτρων ούτως ώστε να μην καταλαμβάνονται από άλλα μη δικαιούχα πρόσωπα.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει και επαρκής και αέναη αλυσίδα πρόσβασης από τον χώρο στάθμευσης μέχρι και τις θύρες του σταδίου, όπου θα πρέπει να υφίσταται κατάλληλα διαμορφωμένο και σε χαμηλότερο ύψος εκδοτήριο εισιτηρίων και σημείο εξυπηρέτησης για τα άτομα με αναπηρία που διακινούνται με τροχοκάθισμα, ως επίσης και ξεχωριστές προσβάσιμες μη περιστρεφόμενες θύρες εισόδου στο στάδιο.

Η Επίτροπος εισηγείται, ακόμα, την απρόσκοπτη και χωρίς την παρεμβολή οποιαδήποτε εμποδίων μετακίνηση των ατόμων με αναπηρίες προς τις θέσεις τους εντός του σταδίου, καθώς και στους διαδρόμους και από/προς τα αναψυκτήρια και τους χώρους υγιεινής του σταδίου.

Όσον αφορά τις θέσεις τους, σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για άτομα με αναπηρίες που θα διασφαλίζουν αντίστοιχη θέαση του αγωνιστικού χώρου με αυτήν που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι στο στάδιο. Προσθέτει, δε, ότι το οπτικό πεδίο των ατόμων με αναπηρίες, ιδιαίτερα όσων ένεκα της φύσης της αναπηρίας τους παραμένουν καθήμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, θα πρέπει να παραμένει καθαρό και να μην επηρεάζεται απ’ οτιδήποτε.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, οι εν λόγω θέσεις, καθώς και οι χώροι υγιεινής και τα αναψυκτήρια, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στις κερκίδες όχι μόνο της γηπεδούχου αλλά και της φιλοξενούμενης ομάδας, ώστε τα άτομα με αναπηρίες να έχουν τη δυνατότητα, όπως και οι υπόλοιποι οπαδοί που προσέρχονται στο στάδιο, να επιλέγουν τη θέση τους καθώς και να παρακολουθούν τον αγώνα μαζί με τους οπαδούς/υποστηρικτές της ομάδας τους και να απολαμβάνουν την ίδια εμπειρία εντός του σταδίου χωρίς να νιώθουν με οποιοδήποτε  τρόπο αποκλεισμένοι ή περιορισμένοι.

Οι συγκεκριμένοι χώροι, οι οποίοι νοείται ότι θα πρέπει να παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες,  θα πρέπει να βρίσκονται τόσο στο πάνω μέρος των κερκίδων και στο πίσω μέρος των διαζωμάτων, όσο και κοντά στον αγωνιστικό χώρο, σε ψηλότερο όμως επίπεδο απ’ αυτόν για να διασφαλίζεται επαρκές οπτικό πεδίο, αναφέρει η Επίτροπος. Περαιτέρω, σημειώνει ότι θα πρέπει να παρέχουν εύκολη και επαρκή πρόσβαση προς τους χώρους υγιεινής και τα αναψυκτήρια, καθώς και προς τις θύρες εξόδου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχουν ράμπες και ειδικά διαμορφωμένοι ανελκυστήρες για τους χρήστες τροχοκαθισμάτων ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση τους στις ανώτερες σειρές των κερκίδων και στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους.

«Στα υφιστάμενα στάδια και όπου είναι δύσκολη η εγκατάσταση κατάλληλου συμβατικού ανελκυστήρα, θα πρέπει να διατίθενται κατακόρυφες ανυψωτικές πλατφόρμες ή ανελκυστήρες σκάλας, για να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους βασικούς χώρους του σταδίου», διευκρινίζει.

Ακόμα, αναφέρει ότι πρέπει να παρέχεται υπηρεσία ακουστικής περιγραφής του αγώνα για θεατές με οπτική αναπηρία ή βαρηκοΐα, η οποία δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε προκαθορισμένο χώρο του σταδίου, αλλά να παρέχεται φορητό σύστημα σχολιασμού ακουστικής περιγραφής (μέσω ακουστικών) ώστε οι χρήστες της υπηρεσίας να δύνανται να επιλέγουν οι ίδιοι που επιθυμούν να καθίσουν για να είναι κοντά στους συγγενείς και φίλους τους και ανάμεσα στους φιλάθλους της ομάδας τους.

Όσον αφορά τους συνοδούς ατόμων με αναπηρίες, η Επίτροπος αναφέρει ότι θα πρέπει να απαλλάσσονται από την υποχρέωση αγοράς εισιτηρίου, θα πρέπει να έχουν διαθέσιμη θέση πλησίον του ατόμου που συνοδεύουν, για την άμεση και έγκαιρη παροχή οποιασδήποτε στήριξης ή βοήθειας ενδέχεται να χρειαστεί το άτομο με αναπηρία, ιδιαίτερα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η Επίτροπος προτείνει τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με συγκεκριμένες προθεσμίες ούτως ώστε να εντοπιστούν και να καταγραφούν όλα τα υφιστάμενα εμπόδια στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στα στάδια ποδοσφαίρου και να καταρτιστεί πλάνο για την υλοποίηση των αναγκαίων βελτιώσεων εντός καθορισμένου χρόνου.