Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οικογενεια

Κρατικές υπηρεσίες απορρίπτουν αιτήσεις, δεν απαντούν και κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο ενός γονιού που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά του. Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, μιλήσε για την περίπτωση μονογονιού που της απέρριπταν τις αιτήσεις για επίδομα επί 2,5 χρόνια χωρίς κανένα λόγο. Για τα εν λόγω προβλήματα μίλησε και η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονιών, Αργεντούλα Ιωάννου αναφέροντας πως, «γίνονται οι αιτήσεις εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να ειδοποιηθεί κάποιος».

Όσον αφορά την περίπτωση της κοπέλας για την οποία εξέδωσε πρόσφατα έκθεση η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, η ίδια η επίτροπος, μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ανέφερε ότι «βασανίζεται για 2,5 χρόνια  για να της αναγνωρίσουν το αυτονόητο. Ότι είναι μονογονιός και μεγαλώνει μόνη της τα δύο της παιδιά».

Σύμφωνα με την ίδια, η κοπέλα προσκόμισε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και εν τέλη η αίτηση απορρίφθηκε γιατί…δεν κρίθηκε επαρκής.

Το δύσκολο όπως είπε, είναι ότι δεν δέχονται τα απανωτά έγγραφα που προσκομίζει η παραπονούμενη, προσθέτοντας ότι, «χάσαμε την ουσία μεσα στα πλαίσια της γραφειοκρατίας».

Η κ. Λοττίδη, σημείωσε ότι αναμένει απάντηση από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας σχετικά με την εν λόγω έκθεση το συντομότερο, τονίζοντας πως θα προσπαθήσουν να συναντηθούν μαζί της  για να συζητήσουν για όλα αυτά τα ζητήματα.

«Είναι μια απλή διαπίστωση αν διαμένει μόνη και μεγαλώνει τα παιδιά, είναι απλό το ζήτημα και διερωτούμαι γιατί το κάνουμε τόσο δύσκολο», ανέφερε

 

Πολλά περιστατικά στην αναμονή

Πολλοί είναι οι γονείς που στερούνται αδικαιολόγητα το επίδομα τους γιατί δεν εξασφαλίζεται η γρήγορη εξέταση της ένστασης καθώς, δεν απαντούν εδώ και μήνες σύμφωνα με την Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονιών, Αργεντούλα Ιωάννου.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ένα άλλο περιστατικό όπου κοπέλα η οποία γέννησε τον Νοέμβριο, της έκοψαν το επίδομα γιατί θεώρησαν ότι συμβιούσε και από το Φεβρουάριο προσπαθούν να τους αποδείξουν το αντίθετο με την υπηρεσία να αρνείται να της επαναφέρει το επίδομα.

Το αποτέλεσμα; Η κοπέλα να ζει με χορηγίες του κόσμου.

Σε δεύτερο περιστατικό που ανέφερε, κοπέλα τους παρουσίασε 3 φορές το διαζύγιο από τον Νοέμβριο για να πάρει το επίδομα καθώς είναι σημαντικό για τα έξοδα των παιδιών της και δεν μπορούν, όπως είπε, να αποδεκτούν ότι πρόκεται για… εκκλησιαστικό διαζύγιο.

«Η Υφυπουργός λέει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα αυτή είναι πάντα η επίσημη απάντηση της υπηρεσίας»