Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητφδ

Σε πορεία πλήρους υλοποίησης  βρίσκονται τα  μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του προεδρικού, με επίκεντρο τη μεταναστευτική κρίση.

Πληροφορίες θέλουν ήδη δύο σκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχουν βγει για περιπολία και σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Πρόκειται για ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού και ένα σκάφος της λιμενικής αστυνομίας.

Την πληροφορία αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν, για ευνόητους λόγους, αστυνομία και Υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο, είναι δεδομένα πως τα πληρώματα των δύο σκαφών απέπλευσαν τα ξημερώματα και άρχισαν ήδη τις περιπολίες, κινούμενα σε απόσταση μέχρι 25 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου.

Τα πληρώματα ανακόπτουν βάρκες με μετανάστες, και ενημερώνουν όσους επιβαίνουν σε αυτές, ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση ασύλου από υπηκόους της Συρίας, γι` αυτό και καλούνται να επιστρέψουν στο Λίβανο.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί έχουν ανακοπεί τρεις βάρκες και επέστρεψαν στον Λίβανο.

Χρίστος Ανδρέου – Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας

«Γίνονται πράγματι προσπάθειες υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε σχέση με το μεταναστευτικό».

Πολιτική αντιπαράθεση

Με τη σύμφωνο γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχωρεί η Κύπρος στην απόφασή της για αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τους υπηκόους της Συρίας, όπως επανέλαβε η αρμόδια Εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε δηλώσεις στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με την Κύπρο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, και κατά την Εκπρόσωπό της, Ανίτα Χίπερ, έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης που αφορά στον υψηλό αριθμό παράτυπων αφίξεων από τον Λίβανο.

Ανίτα Χιπερ – Εκπρόσωπος ΕΕ

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόθεση είναι να ανασταλεί η εξέταση των αιτήσεων για σύντομο χρονικό διάστημα. Και όντως, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν αυτή τη δυνατότητα, να παρατείνουν δηλαδή την εξέταση των αιτήσεων σε περίπτωση μεγάλων αφίξεων».

«Αυτό είναι δυνατό σύμφωνα με τους κανονισμούς για τη διαδικασία παραχώρησης ασύλου, και πράγματι αυτή η παράταση μπορεί να διαρκέσει έως και εννέα μήνες. Αλλά θα πρέπει, φυσικά, να υπάρχει και επανεκτίμηση της χώρας καταγωγής», είπε.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επανέλαβε σήμερα την απαίτησή του για αυστηρότερη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ άσκησε κριτική και στις θέσεις του ΑΚΕΛ, το οποίο επιμένει στη διαφωνία του με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΔΗΣΥ

Δεν είναι ούτε με τα συνθήματα που θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά ούτε με τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ σε κάθε μέτρο και προσπάθεια, τις οποίες αδυνατούμε να αντιληφθούμε... Ταυτόχρονα διεκδικούμε την περαιτέρω ευρωπαϊκή συνδρομή...  Έχουμε πετύχει ήδη αυστηρές αναφορές στο εκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και με εφαλτήριο αυτό μπορούμε να επιτύχουμε την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μαρίνα Σάββα – Μέλος ΚΕ ΑΚΕΛ

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν πρόκειται ν’ απαντήσουν στις προκλήσεις που θέτει η αύξησή τους. Αντίθετα, θα διογκώσουν τα προβλήματα. Οι εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου και οι προσφυγές έναντι του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας θα αυξηθούν. Θα δοθεί κίνητρο σε όσους θέλουν να καταχραστούν το σύστημα υποβάλλοντας αιτήσεις ασύλου για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην Κύπρο.

Στο κόκκινο οι αφίξεις

Σε σχέση με τα δύο νέα πλοιάρια που είχαν καταπλεύσει χθες το απόγευμα στην Κύπρο,  μεταφέροντας συνολικά 110 άτυπους μετανάστες, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλλήψεις.

Αργά χθες βράδυ συνελήφθη ένας 44χρονος, ο οποίος φέρεται να ήταν ο πλοηγός της βάρκας που μετέφερε 37 πρόσωπα, ενώ τα ξημερώματα συνελήφθη ένας 16χρονος για το δεύτερο πλοιάριο.

Οι δύο οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διατάγματα κράτησης επτά και οκτώ ημερών, αντίστοιχα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προβάλλουν εν τω μεταξύ εκ νέου τους αριθμούς των τελευταίων μηνών, στηρίζοντας τις αποφάσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων. Ιδιαίτερα καθώς σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, οι αφίξεις μεταναστών ξεπέρασαν αυτές του 2023.

Ελίκκος Ηλία – Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών

Μέχρι σήμερα για αυτό τον χρόνο είχαμε 2850 αφίξεις δια θαλάσσης ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαμε, μόλις 180 και το σύνολο του 2023 ήταν 2800 αφίξεις δια θαλάσσης. Αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση των αφίξεων  με σκάφη.

Παράλληλα οι αρμόδιοι ανησυχούν και για το μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Κύπρο από τις ακτές του Λιβάνου, σε σκάφη με κυρίως άνδρες επιβαίνοντες.