Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος Μιχαηλίδης

Σε αποκαλύψεις για όσα συνέβησαν στη Μητρόπολη Ταμασού το βράδυ που ξέσπασε το σκάνδαλο με τη Μονή Αββακούμ προέβη ο πρώην Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης μιλώντας στον Νικήτα Κυριάκου, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι». Όπως είπε σέβεται τις διαδικασίες και την έρευνα των ανακριτικών αρχών ωστόσο μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν έχει κληθεί για κατάθεση. Μίλησε ακόμα και για τον τρόπο που η αστυνομία έφτασε στην εξυχνίαση των δολοφονιών του κατά συρροή δολοφόνου «Ορέστη».

Όπως αποκάλυψε μεταξύ άλλων εκείνο το βράδυ ο Μητροπολίτης Ταμασσού και οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ μίλησαν τρεις φορές με τον Αρχιεπίσκοπο σε ανοικτή ακρόαση, ζητώντας συγχώρεση από τον Θεό και τον Αρχιεπίσκοπο και δηλώνοντας μεταμέλεια.

«Τρεις φορές υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μίλησε τόσο με τον Μητροπολίτη Ταμασού όσο και τους μοναχούς της Μονής Αββακούμ, που ζήτησαν συγχώρεση από τον Αρχιεπίσκοπο και από τον Θεό», ανέφερε.

Χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ στη Μητρόπολη ως μια εκκλησιαστική, δικαστική διαδικασία στη παρουσία τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως όσα είδε και άκουσε στη Μητρόπολη Ταμασού τα έχει καταθέσει στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου και δεν έχει κανένα πρόβλημα, αν κληθεί, να τα καταθέσει και στην Αστυνομία.

Τόνισε ότι θεωρεί τιμή του το γεγονός ότι είναι θρονικός επίτροπος σε μια μητροπολιτική περιφέρεια και ότι όλοι οι θρονικοί επίτροποι είναι πρόσωπα που χαίρουν εκτίμησης και βρίσκονται εκεί για να συμβουλεύουν τους ιεράρχες πως να διαχειρίζονται οικονομικά θέματα.

 Πρόσθεσε πως, «επειδή παρουσιάζεται μια εικόνα λες και είχαμε κάνει κάτι παράνομο ή παράτυπο ή ότι βρισκόμαστε σε μια παρασυναγωγή, θεωρώ ότι και ο Μητροπολίτης βοήθησε και εμείς από τη θέση μας ως θρονικοί επίτροποι βοηθήσαμε ώστε να φτάσει στη διερεύνηση μια τόσο σοβαρή υπόθεση»

Πρόσθεσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ανακριτικές αρχές «ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος και εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Όπως ξεκαθάρισε, ο ίδιος δεν γνώριζε από προηγουμένως τι συνέβαινε στη Μονή Αββακούμ.

Σημείωσε πως συμβούλευσε τον Μητροπολίτη Ταμασσού ότι έπρεπε να είχε ενημερώσει αμέσως την Αστυνομία και ο Μητροπολίτης του απάντησε πως θα ενημέρωνε πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο και στη συνέχεια την Αστυνομία.

Είπε ακόμα πως θεώρισε ότι η Αστυνομία είχε ειδοποιηθεί αφού είδε αστυνομικούς τόσο στη Μονή όσο και στη Μητρόπολη.  

Πως αποκαλύψαμε τον κατά συρροή δολοφόνο «Ορέστη»

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου που χειρίστηκε και τα μαθήματα που έλαβε από αυτήν η αστυνομία και η κοινωνία. Είπε ακόμα για το πως πρέπει να χειρίζονται καταγγελλόμενες υποθέσεις για εξαφανίσεις προσώπων μετά την τραυματική εμπειρία με τον κατά συρροή δολοφόνο. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε η Αστυνομία είναι σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο και με εξιδεικευμένο προσωπικό.

Ανέφερε πως το καθοριστικό σημείο για εξιχνίαση της υπόθεσης του κατά συρροή δολοφόνου ήταν ο ρόλος του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος με τον έλεγχο των τηλεφώνων που βρέθηκαν στην κατοχή του δράση και τον εντοπισμό του ψευδωνύμου «Ορέστης» που αυτός χρησιμοποιούσε.