Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Συνεχίζονται οι έρευνες των υποθέσεων που αφορούν τη Μονή Αββακούμ στο Φτερικούδι, την ώρα που εξελίξεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Για καθυστέρηση που μπορεί να κοστίζει την απώλεια χρηματικών ποσών μιλά ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης. Την ίδια ώρα ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου σχολιάζει τις απανωτές ανακοινώσεις των δικηγόρων των μοναχών, και κατά πόσον αυτό είναι προοίμιο να αρνηθούν οι μοναχοί να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.  

«Κανένα απολύτως αποτέλεσμα» δεν μπορεί να φέρει η αμφισβήτηση των δικηγόρων των μοναχών, όπως τονίζει ο κ. Κληρίδης μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι, εκφράζοντας παράλληλα έκπληξη για το γεγονός ότι εγέρθηκε το συγκεκριμένο θέμα από πλευράς Δικηγορικού Συλλόγου. «Εκτός και αν ο στόχος ήταν να τραβήξουμε την προσοχή του κοινού σε άλλα θέματα επουσιώδη».  

Όπως εξήγησε, είναι ξεκάθαρο ότι η μια εκ των δικηγόρων είναι εγγεγραμμένη, ενώ ο δεύτερος ο οποίος είναι εξ Ελλάδος και συνυπόγραψε το υπόμνημα, μπορούσε να το πράξει καθώς το εκκλησιαστικό δικαστήριο, ή η εξεταστική επιτροπή ή η ανακριτική επιτροπή, δεν εμπίπτουν στην ερμηνεία του δικαστηρίου κατά την κυπριακή νομοθεσία που να απαγορεύεται η καταχώρηση εγγράφου από όποιον δεν είναι εγγεγραμμένος δικηγόρος. 

Παράλληλα αναφέρθηκε στο βράδυ της 5ης Μαρτίου, και το ενδεχόμενο να έγινε προσπάθεια «κουκουλώματος».

«Μια συνάντηση η οποία ακολούθησε την μεταφορά των ποσών με κουκουλοφόρους από το μοναστήρι στην Μητρόπολη και ακολούθησε μια περίοδος εξέτασης, αν θέλετε, των μοναχών οι οποίοι και υπέγραψαν παραδοχές. Και το θέμα το οποίο έχει εγερθεί απ' ότι αντιλαμβάνομαι: Μήπως η προσπάθεια ήταν να έρθουν τα λεφτά στη μονή, να υπογραφούν οι παραδοχές και το θέμα να κλείσει εσωτερικά στους κόλπους της εκκλησίας. Αυτό δεν κατέστη βεβαίως δυνατό, δηλαδή αυτό το «κουκούλωμα», διότι προφανώς κάποιοι είδαν τους κουκουλοφόρους στο Φτερικούδι και στο Μοναστήρι, διέρρευσε στον τύπο και τρεις μέρες μετά αναγκάστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας να τηλεφωνήσει τον Αρχιεπίσκοπο και να ρωτήσει τι γίνεται με την υπόθεση», ανέφερε. 

«Οπότε υποχρεωτικά και εκ των πραγμάτων μετά από τρεις ημέρες καταγγέλθηκε η υπόθεση στην αστυνομία, άρα εγείρονται πολύ πιο σοβαρά θέματα για να εξετάσουν οι αστυνομικές αρχές, από αυτό το οποίο κακώς ηγέρθει χωρίς επαρκή έρευνα από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ), τονίζει ο κ. Κληρίδης

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτό οι μοναχοί να επιστρέψουν στο μοναστήρι, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνές, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως δεν είναι εφικτό.  

 Καθυστέρηση που μπορεί να στοιχίσει... 

Ο κ .Κληρίδης εκτιμά ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι έρευνες, αλλά κάποιες πτυχές έχουν συμπληρωθεί.  

«Ήδη η καθυστέρηση, σύμφωνα με πληροφορίες που είχα, μπορεί να κόστισε την απώλεια κάποιων χρηματικών ποσών», ανέφερε, προσθέτοντας πως αν δηλαδή στις 5/3 εδίδετο η υπόθεση στην αστυνομία και εκδίδοντο άμεσα εντάλματα ερεύνησης ή ακόμα και σύλληψης, ενδεχομένως κάποια χρηματικά ποσά να είχαν διασωθεί.  

«Εδόθη ευκαιρία με την πάροδο του χρόνου, δυστυχώς τα ποσά αυτά να μην μπορούν να εντοπιστούν. Άρα ακόμη και τώρα θα πρέπει αν χρίζει περαιτέρω έρευνας το θέμα, να εκδοθούν τα απαραίτητα εντάλματα». 

Προοίμιο οι συνεχείς ανακοινώσεις των δικηγόρων;

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, ανέφερε πως «αυτό που δίνεται προς τα έξω είναι ότι δεν έχουν κληθεί οι δύο μοναχοί» ενώπιον της Ανακριτικής επιτροπής». 

«Αν είχαν κληθεί θα υπήρχε τρόπος, θα έβγαινε προς τα έξω», δήλωσε προσθέτοντας πως γι΄αυτό και οι δικηγόροι τους στέλνουν συνέχεια ανακοινώσεις. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι όσες ανακοινώσεις και να σταλούν «δεν μπορούν να επηρεάσουν μια δρομολογημένη από τη Σύνοδο διαδικασία».  

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής επιτροπής ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τους καλεί, από τη στιγμή που κλήθηκε ο κατήγορος, ο Μητροπολίτης Ταμασού, νομίζω σε κάποια φάση έπρεπε να κληθούν». 

Παράλληλα εξέφρασε το ενδεχόμενο «αν όλες αυτές οι ανακοινώσεις είναι προοίμιο του να μην παρουσιαστούν. Διότι όταν λεν οι δικηγόροι ότι η όλη διαδικασία είναι άκυρη είναι σαν να λέμε ότι αύριο, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μία άκυρη διαδικασία».  

Ο κ. Κυριακού διερωτάται κατά πόσον υπάρχει μια προσπάθεια να τους πείσουν να πάνε και αυτοί αρνούνται.  

Πρόσθεσε παράλληλα τους φόβους ότι αν επηρεαστεί η διαδικασία που ακολουθείται «ίσως να φανερώνουν ότι κάποιοι συνοδικοί θέλουν να παίξουν παιχνίδια σε βάρος του Ταμασού.