Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυυκθ

Πάνω από 22 ώρες κράτησε η επιχείρηση διάσωσης για τον απεγκλωβισμό 174 ανθρώπων έπειτα από το δυστύχημα  στο τελεφερίκ της Αττάλειας χθες το βράδυ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα 11.

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε διάταγμα κράτησης για 13 άτομα συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων και των υπαλλήλων της εταιρείας που επισκευάζει τη γραμμή και συντηρεί το τελεφερίκ.

Δείτε βίντεο από τη τρομακτική στιγμή της πτώσης του τελεφερίκ

Τις στιγμές πανικού που έζησαν οι επιβάτες του τελεφερίκ στην Αττάλεια της Τουρκίας, την ώρα της πτώσης, κατέγραψε κινητό, στο οποίο φαίνονται δύο γυναίκες να κουβεντιάζουν χαρούμενες, όταν ξαφνικά αρχίζει να κλυδωνίζεται η καμπίνα τους, πριν το σοκαριστικό δυστύχημα.

Ένας από τους σιδερένιους στύλους που συγκρατούσαν τη γραμμή του τελεφερίκ η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2017 στην περιοχή της Αττάλειας έσπασε γύρω στις 18.00 χθες το βράδυ και χτύπησε σε μια από τις καμπίνες. Από την πρόσκρουση έσπασε το δάπεδο της καμπίνας στην οποία επέβαιναν 8 άτομα. Στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του ένας 54χρονος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το περιστατικό συνέβη επειδή ο στύλος του φορέα έσπασε λόγω των ανεπαρκών/διαβρωμένων συνδετήρων στα σημεία σύνδεσης των κολώνων του τελεφερίκ. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ο αντιπρόεδρος του CHP Deniz Yavuzyılmaz, ο οποίος επιθεώρησε τον τόπο όπου συνέβη το περιστατικό, είπε πως «καθορίστηκε ότι πραγματοποιήθηκε και παρακολουθήθηκε η ετήσια, μηνιαία και εβδομαδιαία περιοδική συντήρηση. Το υπουργείο πρέπει να κάνει νέα νομοθεσία για τα τελεφερίκ και τους ανελκυστήρες».

Η Αϊσέ Χατιτσέ Πολάτ (58), η οποία ήταν αποκλεισμένη στον αέρα για περίπου 21 ώρες και διασώθηκε με ελικόπτερο μόλις κατέβηκε φίλησε το έδαφος.

Η Μπέρνα Κάμα, η οποία διασώθηκε με ελικόπτερο με τα παιδιά της στο τέλος της 20ης ώρας, είπε: «Γυρίσαμε από τον θάνατο. Φοβηθήκαμε πολύ. Προσπαθήσαμε να ηρεμήσουμε τα παιδιά χωρίς να κοιμηθούν τη νύχτα. Τραβούσα φωτογραφίες όταν συνέβη το περιστατικό. Ήμασταν όλοι κρεμασμένοι σαν σε κούνια σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση».

Πηγή: in.gr