Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Ιρανές φοιτήτριες απειλήθηκαν με ποινική δίωξη μετά τη δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που τις δείχνει να χορεύουν μετά την αποφοίτησή τους.

Πρόκειται για περίπου 10 φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Al-Zahra της πόλης Μπουσέρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, οι οποίες φαίνονται να χορεύουν και να οδηγούν μοτοσικλέτα.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου δήλωσε στο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φοιτητών ότι το βίντεο είχε γυριστεί χωρίς να έχει ληφθεί άδεια από το πανεπιστήμιο και ήταν παράνομο. Όπως είπε ακόμη η ίδια, το πανεπιστήμιο θα ασκήσει νομικά μέτρα κατά των φοιτητών. Ο φοιτητής που δημιούργησε αυτό το βίντεο έχει μάλιστα ταυτοποιηθεί και αναμένεται να λογοδοτήσει μαζί με τον πατέρα του.

Όπως σημειώνει ο Guardian, δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι το πανεπιστήμιο πιθανόν να προχώρησε στις απειλές υπό την πίεση των αρχών του Ιράν. Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε φοιτητές να χορεύουν ή να οδηγούν μοτοσικλέτες, τονίζουν

Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αναφερθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες συνελήφθησαν γυναίκες γιατί χόρευαν δημόσια.

Τις ημέρες μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί -μιας 22χρονης Κούρδισσας που πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού συνελήφθη από την αστυνομία επειδή φέρεται να παραβίασε τον αυστηρό κώδικα ένδυσης της χώρας- πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με επικεφαλής νεαρές γυναίκες, ιδίως μαθήτριες και φοιτήτριες.