Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ήρθαν για να μείνουν οι κινητές και σταθερές κάμερες τροχαίας, με τα στοιχεία να είναι ανησυχητικά για την οδική παιδεία των Κυπρίων οδηγών. 

«Πέρσι είχαμε 15,000 παραβιάσεις του κόκκινου σηματοδότη. Σύμφωνα με στατιστικές του European Transport Council το 62% των παραβάσεων στην Κύπρο είναι μέσα στο αστικό κέντρο. Πρέπει να πάμε στο 0 στα θανατηφόρα. Αν είμαστε 0 σήμερα εγώ δεν θα έβαζα κάμερα στους δρόμους», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης. 

Κατά τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου του ο Αλέξης Βαφεάδης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στη λειτουργία του πράσινου βέλους, ώστε να μετακινούνται τα οχήματα γρηγορότερα. 

«Αντί να σβήνει πρώτο, θα ανάβει πρώτο. Αυτό συγχρονίζει το πράσινο βέλος με την πορεία της ευθείας και έτσι το κοινό ξέρει πότε θα ξεκινήσει αλλά ταυτόχρονα βοηθούμε στην αποσυμφόρηση των δρόμων», δήλωσε.  

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εφαρμογή του Park & Ride, με τον Υπουργό να προαναγγέλλει σημεία λειτουργίας στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στις περιοχές του Σταδίου Άλφα Μέγα, στο στάδιο Σπύρος Κυπριανού, στο Τσίρειο Στάδιο, στον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας και στον Άγιο Τύχωνα. 

«Στη Λευκωσία προωθούμε το ίδιο μέτρο. Μακάριο Στάδιο, Στάδιο ΓΣΠ, προωθούμε και για Γενικό Νοσοκομείο. Γυρεύουμε για τη συμβολή εκεί στην Τσερίου και προσπαθούμε να εντοπίσουμε και κάποιο χώρο στην είσοδο της Λευκωσίας για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό το οποίο κατεβαίνει στη Λευκωσία από την οροσειρά του Τρόοδους» εξήγησε. 

Παράλληλα, το έργο θα επεκταθεί και στη Λάρνακα , ενώ ο Αλέξης Βαφεάδης προανήγγειλε και έργα συνδεσιμότητας των πόλεων με τις ορεινές περιοχές. 

Στις δράσεις του Υπουργείου για το 2023 περιλαμβάνεται και η πιλοτική υπηρεσία Πάμε Εξπρές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 400 οχήματα ημερησίως από το οδικό δίκτυο, η εφαρμογή του Door to Door για μεταφορά μαθητών δημοτικού και η πιλοτική υπηρεσία δημόσιων μεταφορών για άτομα με αναπηρίες. 

Ενδιαφέρον έχει και ο στόχος για πιλοτική εφαρμογή ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χιλιομέτρων στις γειτονιές.