Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού και μάλιστα κατόπιν πρόσκλησης από την Ρωσία, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, επισκέφθηκε τη Μόσχα.

Η συνάντηση του Σεργκέϊ Λαβρόφ με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, πραγματοποιήθηκε χθες Μεγάλη Πέμπτη στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ποτέ μέχρι σήμερα, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού δεν είχε επαφές με την Ρωσία, ούτε καν με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Με αυτά τα δεδομένα, αίσθηση προκαλεί η ετοιμότητα της Ρωσίας, για ουσιαστική συμμετοχή της στην δύναμη της ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης των Ηνωμένων στην Κύπρο, η οποία σήμερα συμμετέχει με τέσσερις άντρες στην αστυνομική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που εξεδόθη μετά την συνάντηση με την κυρία Ολγκίν, αναφορά που αποδίδεται στον ίδιο τον ρώσο διπλωμάτη, ο Σεργκέϊ Λαβρόφ αξιολογεί θετικά την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, για την διατήρηση της σταθερότητας στο νησί, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον διακοινοτικό διάλογο, όπως σημειώνεται.

Δίνοντας μια άλλη διάσταση στο ρόλο που η Μόσχα θέλει να διαδραματίσει στο κυπριακό, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να αποκαλύπτει σε άλλη ανακοίνωση του, πως η κυρία Ολγκίν και οι εμπειρογνώμονες που την συνοδεύουν, είχαν «εκτεταμένες», όπως αναφέρεται, διαβουλεύσεις» με τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν και Αλεξάντρ Γκρουσκό, κατά τις οποίες «εξετάστηκαν αναλυτικά διάφορες πτυχές της διευθέτησης στο νησί με έμφαση στο ρόλο του παγκόσμιου Οργανισμού στην αναζήτηση λύσης αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος».

Τετάρτη με Χριστοδουλίδη - Τατάρ

Μετά την Μόσχα, η κυρία Ολγκίν αναμένεται στην Κύπρο την Τρίτη 7 Μαίου, σε μια κορύφωση του νέου, εν εξελίξει, τρίτου κύκλου επαφών για επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών.

Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Οι επαφές της προσωπικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, θα αρχίσουν την επομένη 8 Μαίου, της άφιξης της στη Δημοκρατία, με συναντήσεις που θα έχει διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στη συνέχεια η κυρία Ολγκίν θα έχει συναντήσεις με την κοινωνία των πολιτών και με άτομα από τον επιχειρηματικό κόσμο από τις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές.

Η Κολομβιανή διπλωμάτης, ενδεχομένως στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί να επισκεφθεί την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις της Άγκυρας, σε μια καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις της στο Κυπριακό. Την περασμένη εβδομάδα, πριν από την επίσκεψη της στην Κύπρο, η κυρία Ολγκίν είχε επαφές με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων οι Ζοζέπ Μπορέλ, Σαρλ Μισέλ, Ελίζα Φερέιρα και Μάριο Νάβα. Είχαν προηγηθεί επαφές σε Βερολίνο και Παρίσι.