Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ζεστη

Πρωτοφανής καύσωνας έχει πλήξει τη Βραζιλία. Το θερμόμετρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο έφτασε τους 62,3 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές αρχές.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό σύστημα Alerta Rio, η πραγματική μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη ήταν 42 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα. Το ρεκόρ των 62,3 ºC σημειώθηκε στο δυτικό Ρίο στις 09:55 τοπική ώρα και ήταν το «υψηλότερο σημείο» από τότε που το Alerta Rio άρχισε να τηρεί τέτοια αρχεία το 2014.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα αρχεία του Alerta Rio, είχε καταγραφεί τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν το θερμόμετρο είχε φτάσει τους 59,7 βαθμούς Κελσίου.

Γεμάτες κόσμο οι παραλίες

Με την θερμοκρασία να βρίσκεται στο ζενίθ, οι εμβληματικές παραλίες Ιπανέμα και Κοπακαμπάνα ήταν γεμάτες με κόσμο, καθώς οι αρχές δημοσίευσαν συμβουλές για την αντιμετώπιση της ζέστης.

«Φοβάμαι πολύ ότι θα χειροτερέψει, επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται πολύ και η αποψίλωση των δασών είναι πολύ μεγάλη λόγω της αύξησης των κατοικιών», ανέφερε η 49χρονη διοικητική βοηθός Ρακέλ Κορέια σε ένα πάρκο στο κέντρο του Ρίο.

Βροχοπτώσεις στη νότια πλευρά της Βραζιλίας

Πέρα από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, συνεχίζονται και οι ακραίες βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και προβλέπεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

«Υψηλού κινδύνου θα είναι αυτή η εβδομάδα στη νότια πλευρά της Βραζιλίας λόγω των έντονων βροχών και καταιγίδων. Τα φαινόμενα που προκαλούν ανησυχία είναι ένα πολύ έντονο ψυχρό μέτωπο που θα φθάσει με καταρρακτώδεις βροχές και πιθανές θύελλες», προειδοποίησε την Κυριακή η μετεωρολογική υπηρεσία MetSul.

Πηγή: in.gr