Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γρηγόρης Αυξεντίου.

Τελείται το πρωί της Κυριακής στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος φονεύθηκε από τους Άγγλους στο κρησφύγετό του στις 3 Μαρτίου 1957.

Τον επιμνημόσυνο λόγο θα πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ, ανάμεσα σε άλλους επισήμους, το παρών της θα δώσει στο μνημόσυνο και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Στις 3 Μαρτίου το 1957, σε ένα κρησφύγετο στα βουνά του Μαχαιρά, και μετά από μάχη δέκα ωρών με δεκάδες πάνοπλους Βρετανούς στρατιώτες, που σφυροκοπούσαν την περιοχή με βόμβες, πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων.

Εξήντα επτά χρόνια έχουν περάσει, από τότε που ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ θυσίασε χωρίς κανένα δισταγμό τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας.

Όταν με περίσσιο θάρρος διέταξε τους συναγωνιστές του να εξέλθουν και να παραδοθούν για να γλυτώσουν το βέβαιο θάνατο, και οι Άγγλοι, πήραν την απόφαση να τον κάψουν ζωντανό. Ο Ζήδρος δεν πτοήθηκε, ούτε όταν οι Βρετανοί στρατιώτες μετέφεραν με ελικόπτερο δεκάδες μπιτόνια βενζίνης, με τα οποία περιέλουσαν το κρησφύγετο.