Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άντονι Μπλίνκεν

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε χθες Κυριακή για τη Μέση Ανατολή, με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων.

Το πέμπτο ταξίδι του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου ξεκινά με φόντο την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Ο κ. Μπλίνκεν θα περιοδεύσει στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Παρότι λένε πως συνεχίζουν να υποστηρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την εντεινόμενη δυσαρέσκειά τους έναντι της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ορισμένα μέλη της οποία επικρίνουν σκληρά τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως ιδίως ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε, κάτι μάλλον σπάνιο, κυρώσεις εναντίον εποίκων που χαρακτηρίζει εξτρεμιστές, προσάπτοντάς τους σειρά φονικών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως η κατάσταση είναι «αφόρητη».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να κηρυχθεί δεύτερη εκεχειρία, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ