Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Συνέχεια παίρνει η αντιπαράθεση μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ΤΕΠΑΚ, μετά και την πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία συνεχίστηκε η εξέταση καταγγελιών για κακοδιαχείριση πόρων του πανεπιστημίου.

«Το πρόβλημα σαθρότητας είναι σοβαρό και συστημικό», τονίζει η Ελεγκτική, παίρνοντας θέση μετά την ανακοίνωση του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, καθώς κινείται όπως αναφέρει «στις ίδιες γραμμές με τις απαράδεκτες δηλώσεις του αντιπρύτανη ενώπιον της Επιτροπής».  

Ανεπαρκείς οι νόμοι για πειθαρχικά αδικήματα ακαδημαϊκών καθώς, εξετάζονται από τους ίδιους τους συναδέλφους τους, αναφέρει η Υπηρεσία, κάτι το οποίο γνωστοποίησε τον Οκτώβρη στο Αρμόδιο Υπουργείο.  

«Τριπλοθεσίτης» καθηγητής

Με ανακοίνωση του ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ζαφείρης, τοποθετείται μεταξύ άλλων για την αναφορά του Γ. Ελεγκτή, όσον αφορά «τριπλοθεσίτη» καθηγητή που καταγγέλθηκε ότι δίδασκε παράνομα και σε άλλα ιδρύματα.  

«Επιθυμώ να επισημάνω ότι, παρά το ότι δεν αναφέρθηκε απο το ΓΕ,  ο συγκεκριμένος καθηγητής παραπέμφθηκε στα πειθαρχικά όργανα του Πανεπιστημίου κατά τις θεσμικές διαδικασίες και έχει παραιτηθεί από το ΤΕΠΑΚ από το τέλος του 2020», αναφέρει ο κ. Ζαφείρης. 

«Αφέθηκε να αποχωρήσει από το πανεπιστήμιο, χωρίς οποιαδήποτε επίπτωση ούτε καν καταγγελία στην Αστυνομία για τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα», αναφέρει η Ελεγκτική.

Όπως αναφέρεται από το 2015 υποβλήθηκε καταγγελία για τον συγκεκριμένο καθηγητή, «σύμφωνα με την οποία απασχολείτο ταυτόχρονα σε πλήρη βάση ως Αναπληρωτής Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, προσκόμιζε ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά από ιδιώτες ιατρούς στην Ελλάδα για να δικαιολογεί τις απουσίες του, το χειμώνα του 2017 δεν δηλώθηκε καθόλου ως διδάσκων καθηγητής στο πρόγραμμα στο οποίο ήταν υπεύθυνος στο ΤΕΠΑΚ και δεν διένεμε στην Κύπρο ενώ δήλωνε ψευδώς ως διεύθυνση κατοικίας διευθύνσεις άλλων καθηγητών».  

«Αντί ο συγκεκριμένος Καθηγητής να ελεγχθεί πειθαρχικά ή/και ποινικά, του δόθηκε άδεια να εργάζεται επιπρόσθετα και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου», αναφέρεται. 

Τον Ιούνιου του 2019, προστίθεται, η ΕΥ ενημερώθηκε ότι η υπόθεση «βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου για Ακαδημαϊκό Προσωπικό (ΕΠΕ), η οποία στο παρόν στάδιο είναι στη διαδικασία εξέτασης και αντεξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας».

Καταγγελίες στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου 

Αναφορά για λιγότερες από πέντε υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση από την επιτροπή πειθαρχικού ελέγχου, κάνει ο κ. Ζαφείρης τονίζοντας ότι «η επιτροπή είναι απόλυτα ενεργή». 

Από πλευράς της η Ελεγκτική, επικαλείται εκ νέου ότι πρόκειται για 40 καταγγελίες οι οποίες υποβλήθηκαν και δεν εξετάστηκαν.  

Παράλληλα προσθέτει ότι «ακόμα και στην περίπτωση των υποθέσεων που στοιχειοθετούνται, ο Πρύτανης ισχυρίζεται ότι αυτές θα πρέπει να «κουκκουλώνονται» επειδή ο καταγγέλλων αποφασίζει να ακολουθήσει το νόμο της σιωπής σε μια λογική ομερτά. Για παράδειγμα, καταγγελίες για στημένα εκλεκτορικά σώματα ουδέποτε εξετάστηκαν από την Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου» 

Από τον τέως Πρόεδρο του Συμβουλίου, τα στοιχεία για το κόστος του Τμ. Μάρκετινγκ 

Παράλληλα η ελεγκτική τοποθετείται στην αναφορά ότι παρουσιάστηκαν εσφαλμένα στοιχεία για τη λειτουργία του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι το ποσό των €1,3εκ. που αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας , ως το συνολικό κόστος του Τμήματος για τη πενταετία 2016 – 2020, δόθηκε σε επίσημη αλληλογραφία από τον τέως Πρόεδρο του Συμβουλίου. Το ποσό αυτό δαπανήθηκε ενώ το Τμήμα δεν είχε μέχρι τότε δεχθεί ούτε ένα φοιτητή, επαναλαμβάνεται. 

«Προφανές ότι η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΠΑΚ αντιδρά και πολεμά όποιον αντιτάχθηκε στις πρόσφατες σκανδαλώδεις αποφάσεις τους για την καταβολή, διαχρονικά μέχρι αφυπηρετήσεως, μηνιαίων επιδομάτων σε διδάσκοντες στη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας (ΔιΤουΦΕ), η οποία θα εδρεύει στην Πάφο, ασχέτως της ύπαρξης ή όχι διδακτικών καθηκόντων στην Πάφο. Για τις καταχρηστικές αυτές αποφάσεις έχουμε από τον Νοέμβριο του 2023 ενημερώσει την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς», προσθέτει η Ελεγκτική.