Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υτ

Στην Ιταλία, στην Γαλλία και σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια έχουν πάει την στάση του κάτω σκύλου στο επόμενο επίπεδο: Με αληθινά σκυλιά και κουτάβια. Η λογική της γιόγκα με κουτάβια είναι πως δημιουργούνταν ένας ευχάριστος χώρος και κλίμα στα μαθήματα. Όμως το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έκοψε πρόωρα την αυξανόμενη τάση, απαγορεύοντας τα μαθήματα γιόγκα με χρήση κουταβιών για την προστασία της ευζωίας τους.

Πλέον μόνο τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες «ευεξίας με τη βοήθεια ζώων», συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα. Το υπουργείο ανέφερε ότι είχε ενημερωθεί για ομάδες που «επικοινωνούσαν απευθείας με εκτροφείς σκύλων» προκειμένου να χρησιμοποιήσουν προσωρινά κουτάβια για συνεδρίες γιόγκα. Κάποιες από τις ομάδες είχαν δημιουργήσει μάλιστα ένα «όραμα» και μια «φιλοσοφία» γύρω από αυτό.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων ζήτησαν την απαγόρευση μετά από δημοσιεύματα σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν υποτιθέμενη κακομεταχείριση των κουταβιών. Η Piera Rosati, πρόεδρος της LNDC Animal Protection, δήλωσε όπως αναφέρει ο Guardian, ότι τα κουτάβια εκμεταλλεύονταν για εμπορικούς σκοπούς. «Η γιόγκα, τουλάχιστον θεωρητικά, δεν πρέπει να είναι μόνο μια πρακτική σωματικής άσκησης αλλά και πνευματική, σε αναζήτηση της αρμονίας με το σύμπαν», είπε. «Όμως αυτή η αρμονία και η ευημερία δεν παραχωρούνται στα κουτάβια που χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η γιόγκα με κουτάβια απαγορεύτηκε στην Ιταλία, καθώς θεωρήθηκε πως η ευζωία των ζώων δεν ήταν η πρώτη προτεραιότητα, αλλά το κέρδος.

Η υιοθεσία πρέπει να είναι συνετός λόγος και όχι παρορμητικός

Ο Τζιούζι Ντ’ Άντζελο, ειδικός σε θέματα σκύλων του εθνικού συμβουλίου για την προστασία των ζώων της Ιταλίας, δήλωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να κατακλύζονται τόσο πολύ από συναισθήματα αφού βρεθούν σε τέτοια εγγύτητα με κουτάβια που κινδυνεύουν να πάρουν την παρορμητική απόφαση να υιοθετήσουν ένα. «Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να πάρουν μια απόφαση χωρίς να εξετάσουν πραγματικά τις συνέπειες», είπε.

Η γιόγκα για κουτάβια, γνωστή και ως «doga», έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, με τους υποστηρικτές της να λένε ότι η παρουσία των ζώων ενισχύει το αίσθημα ηρεμίας που συνοδεύει την άσκηση. Τα κουτάβια περιφέρονται ελεύθερα γύρω από τα στούντιο και βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν αγκαλιές και όχι για να εκτελούν κινήσεις γιόγκα. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν puppy yoga», δήλωσε ο Φρανσέσκο Ντι Τούρι, διευθυντής στο Puppy Yoga Official, το οποίο διοργανώνει puppy yoga σε γυμναστήρια και στούντιο σε όλη την Ιταλία.

«Κάποιοι μπορεί απλώς να θέλουν επαφή με ένα ζώο επειδή δεν έχουν κάποιο στο σπίτι, ενώ υπάρχουν άλλοι που πάσχουν από ασθένειες και διαπιστώνουν ότι μια ώρα εξάσκησης τους βοηθάει πραγματικά να χαλαρώσουν». Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, όλα τα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στις 29 Απριλίου ήταν sold out.

«Αυτό το μέτρο δεν έχει νόημα» δήλωσε ο Ντι Τούρι. «Κανείς δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος».

«Θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους έχουμε πάνω από 80 άτομα προσωπικό και από τις 29 Απριλίου δεν έχουμε δουλέψει. Το να προσπαθείς να το κάνεις αυτό με ενήλικα σκυλιά είναι πολύ πιο περίπλοκο» είπε ο Φρανσέσκο επιβεβαιώνοντας πως τα κουτάβια χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.
 

Πηγή: in.gr