Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Σε πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά θέσμια, καταγγελία προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας. Ο Παύλος Μυλωνάς λίγο μετά την συνεδρία που εξέτασε τις αποκαλύψεις του διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση των οικονομικών, ανθρώπινων και άλλων πόρων του πανεπιστημίου, έκανε λόγο για παρεμβάσεις ακόμα και από κομματικούς αξιωματούχους, προκειμένου να ματαιωθεί η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής.

Ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρές τις κατηγορίες του Κώστα Χόππα και κάλεσε Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσουν τις υποθέσεις.

«Ούτε περιποιεί τιμή σε όσους το έκαναν, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακόμα και πρωϊνές ώρες με μηνύματα και μηνύματα τα οποία δεν ήταν ευπρεπή, για να αποτραπεί η συζήτηση του θέματος. Λυπούμε να παρατηρήσω ότι σε αυτό το παγνίδι ενεπλάκησαν και αξιωματούχοι κομμάτων», δήλωσε.

Απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, ωστόσο φωτογράφισε τους υπευθύνους.

«Το θεωρώ απαράδεκτο και πιστεύω ακράδαντα, πως κάποια στιγμή όλοι, πρέπει να είμαστε σοφοί, απέναντι στην υποχρέωση μας όταν δίνουμε την διαβεβαίωση ενώπιον του λαού και στην συνείδηση μας πάνω απ όλα», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος

Σε υψηλούς τόνους, κύλησε η μαραθώνια συνεδρία της επιτροπής Παιδείας, με εκατέρωθεν βολές ανάμεσα σε Πρυτανεία και Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ, αλλά και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ βουλευτών, διοίκησης και πρυτανείας.

Ο Διευθυντής Διοίκησης και Προσωπικού Κώστας Χόππας, αναφέρθηκε σε κακοδιαχείριση των οικονομικών, ανθρώπινων και άλλων πόρων του πανεπιστημίου, που τον οδήγησαν να ζητήσει απαλλαγή από τα καθήκοντα του ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου.

«Δέχομαι επιθέσεις με ύβρεις και συκοφαντίες, με αρνητικές συνέπειες για εμένα και την οικογένεια μου, τα τελευταία χρόνια και εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα», ανέφερε ο κ. Χόππας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ, επιτρέπει την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, τις πελατειακές σχέσεις, την παρερμηνεία και εκμετάλλευση παροχών του Πανεπιστημίου και την απουσία λογοδοσίας για την διαχείριση πόρων του».

Σε νέες καταγγελίες προχώρησε και η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία ωστόσο  απέρριψε αίτημα του υπουργείου Παιδείας για  διερευνήσει των υφιστάμενων καταγγελιών.  

«Καταβλήθηκαν δαπάνες €1,3 εκ. για το Τμήμα Μάρκετινγκ, μεταξύ 2016-20, χωρίς να υπάρχουν φοιτητές», ανέφερε η κ. Ευαγόρου προσθέτοντας: 

«Το Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση, οδοιπορικών μέχρι το 2052, για το υφιστάμενο προσωπικό που μεταβαίνει στην Πάφο, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ξενοδοχειακού Τμήματος. Η υπόθεση εστάλη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού δεν δίδονται οδοιπορικά σε κανένα στην δημόσια υπηρεσία».

Στον αντίποδα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Παναγιώτης Ζαφείρης είπε ότι το Πανεπιστήμιο διπλασιάστηκε επί των ημερών του στην Πρυτανεία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Όλες οι παρατηρήσεις του Διευθυντή Διοίκησης απαντήθηκαν και υλοποιήθηκαν. Τα οδοιπορικά για την Πάφο, κατ’ αποκοπήν, αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν καταβλήθηκαν, ούτε και ένα ευρώ. Ο Πρύτανης είναι σύμφωνα με τον νόμο, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου και έχει την ευθύνη της διοίκησης», ανέφερε ο κ. Ζαφείρης.

Ωστόσο Ελεγκτική και Υπουργείο Οικονομικών απέρριψαν κατηγορηματικά, τη θέση του Παναγιώτη Ζαφείρη, για τη μεταφορά των εξουσιών του ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού στον πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Στο μόνο σημείο που συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι στην συνεδρία ήταν η καθολική απαίτηση για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.