Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Πολλά ερωτήματα για το θέμα της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν μείνει αναπάντητα μετά την εξαγγελία του μέτρου που αφορά σε αυτό το θέμα, σχολίασε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν οι διακρίσεις για την υπηκοότητα των παιδιών και των συζύγων των Τουρκοκυπρίων».

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού,  είναι ο πρώτος τ/κ πολιτικός που σχολίασε το πακέτο 14 ΜΟΕ που ανακοίνωσε μονομερώς η κυπριακή κυβέρνηση και τη σχετική δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι η αναφορά σε εξέταση των αιτήσεων Τουρκοκυπρίων για υπηκοότητα της ΚΔ με βάση τα κριτήρια του 2007 είναι σαν «να παραδέχεται δηλαδή ότι αυθαίρετα κρατούν τις αιτήσεις ανθρώπων σε αναμονή χωρίς να τις εξετάζουν εδώ και περίπου 17 χρόνια».

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι, το μέτρο δεν απαντά στο ερώτημα εάν τα παιδιά μικτών γάμων μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα, είναι ένα σοβαρό αίνιγμα και ενισχύει την ανησυχία ότι θα υπάρξουν πρακτικές διακρίσεων μεταξύ των αιτούντων.

«Εάν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέλει πραγματικά να ενεργεί σαν κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει απλώς να εφαρμόσει τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κεκτημένο της ΕΕ. Φτάνει να μην κάνει διακρίσεις κατά την εφαρμογή των νόμων του. Να χορηγήσει δηλαδή την υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά (που προέρχονται) από γάμους Τουρκοκυπρίων πολιτών που είναι πολίτες της ΚΔ, ανεξάρτητα από το ποιον παντρεύονται και πού παντρεύονται», είπε.

Διότι, όπως πρόσθεσε, κατά τη χορήγηση υπηκοότητας σε παιδιά από γάμους Ελληνοκύπριων και Κυπρίων πολιτών, δεν λαμβάνεται υπόψη πού έγινε ο γάμος, πότε έγινε ή πού γεννήθηκαν τα παιδιά. Οι διακρίσεις συνεχίζονται εφόσον ο ίδιος νόμος εφαρμόζεται διαφορετικά στα παιδιά Τουρκοκυπρίων και στα παιδιά Ελληνοκυπρίων. Και υπό αυτές τις συνθήκες, λέξεις όπως ‘κράτος μέλος της ΕΕ, δίκαιο της ΕΕ’ δεν έχουν μεγάλη σημασία ή βαρύτητα».

Ο κ. Οζερσάι κατέληξε λέγοντας ότι έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με την υπηκοότητα, αλλά πολλά ερωτηματικά δεν έχουν εξαλειφθεί και η αβεβαιότητα συνεχίζεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ