Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εισαγγελείς στη Νότια Κορέα άσκησαν δίωξη σε βάρος του αρχηγού της μητροπολιτικής αστυνομίας της Σεούλ, κατηγορώντας τον ότι συνέβαλε λόγω αμέλειας στο ποδοπάτημα που σημειώθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 2022 κατά τους εορτασμούς του Halloween στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου σκοτώθηκαν 159 άνθρωποι, σύμφωνα με το γραφείο της Εισαγγελίας της Δυτικής Περιφέρειας της Σεούλ.

Οι κατηγορίες σε βάρος τού επικεφαλής της αστυνομίας της Σεούλ, Κιμ Κουάνγκ-χο, απαγγέλθηκαν έπειτα από έναν χρόνο και πλέον μετά το ποδοπάτημα τον Οκτώβριο του 2022, όπου σκοτώθηκαν 159 άνθρωποι – τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 20 με 30 ετών – το Σαββατοκύριακο του Halloween, στη συνοικία Ιταβεόν.

Ο Κιμ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας που κατηγορείται σε σχέση με την τραγωδία.

Οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις στη δημοφιλή για τη νυχτερινή ζωή συνοικία Ιταβεόν κατέληξαν σε τραγωδία στις 29 Οκτωβρίου 2022, αφότου δεκάδες χιλιάδες νέοι που διασκέδαζαν συνωστίστηκαν σε στενά δρομάκια για να γιορτάσουν το πρώτο Halloween χωρίς τους περιορισμούς για τον Covid-19 μετά από τρία χρόνια.

Κανένα επιπλέον μέτρο ενώ γνώριζαν για τον συνωστισμό

Η αστυνομία της Σεούλ είχε στείλει μόλις 137 αστυνομικούς στην περιοχή, παρά τις εκτιμήσεις ότι εκείνο το βράδυ θα συγκεντρώνονταν στη συνοικία έως και 100.000 άνθρωποι.

Μάλιστα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Κορέας, Γιουν Χι-γκουν, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα ελέγχου του πλήθους υπήρξαν τραγικά «ανεπαρκή», παρότι οι αρχές είχαν λάβει πολλαπλές προειδοποιήσεις.

Η αστυνομία γνώριζε πως «συγκεντρωνόταν μεγάλο πλήθος προτού καν συμβεί το δυστύχημα, είχε ειδοποιηθεί πως υπήρχε κίνδυνος και ότι το θέμα ήταν επείγον», αναγνώρισε ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αστυνομίας, παραδεχόμενος πως ήταν «ανεπαρκής» ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία χειρίστηκε τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της.