Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νγ

Στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ανακοινώθηκε το άδοξο τέλος συμφωνίας του Γενικού Λογιστηρίου με αμερικανική εταιρία, για τη δημιουργία και εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος με την συνένωση σε αυτό, όλων των υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, για τις πληρωμές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ωφελήματα και άλλες δαπάνες, με συστήματα ταυτόχρονα, για έλεγχο των δαπανών.

Αφωνοι οι βουλευτές μελη της επιτροπής, οι οποίοι μέχρι και το τέλος του 2023 λάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι το μεγαλεπήβολο έργο προχωρά κανονικά, έμαθαν ξαφνικά σήμερα ότι η σύμβαση καταγγέλθηκε.

Το πρόγραμμα που είχε δρομολογηθεί πριν από οκτώ χρόνια, με την συμφωνία δαπάνης 35 εκατομμυρίων ευρώ, να κατακυρώνεται τον Νοέμβριο του 2018, τελικά κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, με την αμερικανική εταιρία να δηλώνει αδυναμία να εκπληρώσει τους όρους της σύμβασης.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με τις δύο πλευρές να διεκδικούν τεράστια ποσά ως αποζημιώσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση εντός της συνεδρίας του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, για το μέγεθος της παταγώδους αποτυχίας μιας συμφωνίας που αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, παράλληλα με μεγάλες εξοικονομήσεις.

Οι βουλευτές προειδοποιούν, μάλιστα, πως σε περίπτωση που η υπόθεση χαθεί στο δικαστήριο και κληθεί ο φορολογούμενος να επωμιστεί ένα τεράστιο οικονομικό κόστος σε αποζημιώσεις, τότε θα υπάρξουν βαρύτατες συνέπειες για τους υπευθύνους.

«Εύχομαι η υπόθεση να κερδηθεί στο δικαστήριο, γιατί διαφορετικά τότε θα πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι» είπε ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.

Οπως ανέφεραν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, ξεκίνησε νέα διαδικασία, για προώθηση του όλου έργου σε επτά ξεχωριστά στάδια, τα οποία στο τελικό στάδιο θα ενοποιηθούν.