Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος οικονομικων κωνσταντινος πετριδης
*Φωτογραφία αρχείου

Άστραψε και βρόντηξε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου ο Υπουργός Οικονομικών με αφορμή αιτήματα που έλαβε για χορηγία του Ράλι Κύπρος.

Αφορμή αποτέλεσε ποσό 10,3 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού μεταξύ 2003 και 2021 για το Ράλι Κύπρος, με τον Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη να παραδέχεται ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν χωρίς να ελέγχονται. Και ότι έρευνα που διενεργήθηκε κατέδειξε ότι τα χρήματα που δόθηκαν δεν ήταν προς το συμφέρον του κράτους.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Γενικός Ελεγκτής

Δεν τεκμηριωνόταν το όφελος που προέκυπτε από το ράλι, με την έννοια ότι το κράτος πριν δώσει οποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να έχει ανάλυση κόστους – οφέλους.  Η θέση μας ήταν ότι δεν τεκμηριωνόταν επαρκώς αυτό το όφελος που προέκυπτε, δεν λέμε ότι δεν υπήρχε όφελος αλλά δεν τεκμηριωνόταν.

 

Το Υπουργείο διεξάγει νέα εσωτερική έρευνα, για να ανευρεθούν οι αποδείξεις και οι παραλήπτες των πληρωμών που έγιναν για το Ράλι Κύπρος.

Μανώλης Κουλουμάς – Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, μαρτυρίες και στοιχεία, που υποδεικνύουν λανθασμένη διαχείριση ή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

 

Σάββια Ορφανίδου – Βουλεύτρια ΔΗΣΥ

Ξεκάθαρα στις περιπτώσεις που εμπλέκονται χρήματα του φορολογούμενου πολίτη οφείλουμε να ακολουθούμε διαφανείς διαδικασίες με σωστούς ελέγχους και παρακολούθηση.

 

Σωτήρης Ιωάννου – Βουλευτής ΕΛΑΜ

Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο με πιθανή εμπλοκή ενδεχόμενων λειτουργών της κυβέρνησης αλλά και πολιτικών προσώπων και θέλουμε να διερευνηθεί άμεσα.

 

Αλέκος Τρυφωνίδης – Βουλευτής ΔΗΠΑ

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει θέμα στη διαχείριση των χορηγιών εξού και το Υπουργείο Οικονομικών έκοψε για φέτος την χορηγία.

 

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει Ομοσπονδία Αυτοκινήτου που αποτελεί δημόσια υπηρεσία και η οποία όπως υπογράμμισε ο Υπουργός είναι και η μόνη που θα μπορούσε να λάβει κρατική χορηγία.

Η ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτων 

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τη μη πρόσκλησή του στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών της Βουλής, με θέμα τον έλεγχο των κρατικών χορηγιών που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη διεξαγωγή του διεθνούς Ράλι Κύπρος, εξέδωσε την Πέμπτη ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου.

Όπως αναφέρεται, στη σχετική συνεδρία δεν προσκλήθηκε να παραστεί ο σύνδεσμος παρά το γεγονός ότι είναι ο αποδέκτης της ετήσιας χορηγίας και υπόλογος για τη διαχείρισή της.

Δεδομένου ότι η συνεδρία της επιτροπής θα συνεχιστεί και ότι στη νέα συνεδρία θα κληθεί ο σύνδεσμος να παραστεί, ζητήθηκε αντίγραφο των πρακτικών της σημερινής συνεδρίας για σκοπούς ενημέρωσης σχετικά με το τι επακριβώς λέχθηκε και από ποιους, συνεχίζει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως δυστυχώς η Βουλή δεν ήταν σε θέση να δώσει πρακτικά καθώς, όπως λέχθηκε, δεν τηρούνται πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, στο παρόν στάδιο ο ΚΣΑ δεν επιθυμεί να σχολιάσει όσα λέχθηκαν από τους παρευρισκόμενους στη σημερινή συνεδρία και επιφυλάσσεται να παραθέσει τα πραγματικά γεγονότα και την αληθή εικόνα σχετικά με τη διαχείριση της κρατικής χορηγίας για το διεθνές Ράλι Κύπρος κατά την προσεχή συνεδρία της επιτροπής, καταλήγει η ανακοίνωση.