Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Κίνα δήλωσε σήμερα "εντελώς αντίθετη" σε οποιαδήποτε επίσημη συναλλαγή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, λίγες ώρες αφού έγινε δεκτή από τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Λάι Τσινγκ- τε αμερικανική αντιπροσωπεία.

"Η Κίνα εξακολουθεί να είναι εντελώς αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή επίσημων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε παρέμβαση των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Ταϊβάν, με οποιονδήποτε τρόπο και υπό οποιοδήποτε πρόσχημα", δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος του εδάφους της και έχει στόχο την επανένωσή της με το νησί, ακόμη και με τη βία, αν χρειαστεί. Το Πεκίνο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες που αναγνωρίζουν επισήμως την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την αντιπροσωπεία που έστειλε στην Ταϊπέι ανεπίσημη και εξήγησε ότι η επίσκεψη αποτελεί μέρος του συνηθισμένου πρωτοκόλλου.

Στην αντιπροσωπεία αυτή συμμετέχουν ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Στίβεν Χάντλεϊ, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ και η πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν Λόρα Ρόζενμπέργκερ.

"Καλούμε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την εξαιρετική πολυπλοκότητα και την ευαισθησία του ζητήματος της Ταϊβάν, να σεβαστούν ειλικρινά την αρχή της μίας Κίνας (…) και να επαναβεβαιώσουν προηγούμενες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες δεν στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν", πρόσθεσε η Μάο.

 Η Ουάσινγκτον θα πρέπει "να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την Ταϊβάν, να μην επιζητεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα της Ταϊβάν ως εργαλείο για να περιορίσει την Κίνα (…) και να μην στέλνει ψευδή μηνύματα στις αυτονομιστικές, αποσχιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν", τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ