Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δημοσιογραφος

Αντιδράσεις προκάλεσε η παραδοχή του Υπουργείου Εξωτερικών ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών της βουλής ότι η Κύπρος τάχθηκε υπέρ της παρακολούθησης των δημοσιογράφων, υπό προϋποθέσεις. Έντονη δυσαρέσκεια για την απουσία διαβούλευσης μεταξύ Κυβέρνησης και φορέων των μέσων ενημέρωσης.

Ξενίζει η ωμή παραδοχή του Υπουργείου Εξωτερικών ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών της βουλής ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων για να ικανοποιήσει τη φίλη Γαλλία.

Κυριάκος Κούρος- Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ

«Ειδικά για το άρθρο 4 υπήρξε ένα επιμέρους ενδιαφέρον από πλευράς της Γαλλίας όσον αφορά στην εθνική ασφάλεια. Μας προσέγγισαν πολιτικά για να ζητήσουν την υποστήριξή μας […] Εμείς πήραμε το λόγο γιατί νιώσαμε ότι μπορούσαμε πολιτικά να εξυπηρετήσουμε μια φίλη χώρα η οποία είναι σημαντική, όπως όλοι γνωρίζετε είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην ΕΕ είναι από τις χώρες που ηγούνται δράσεων και πρωτοβουλιών».

Επιτροπή εσωτερικών και φορείς των μέσων ενημέρωσης ενημερώθηκαν από τους εκπρόσωπους των αρμοδίων υπουργείων και της νομικής υπηρεσίας, για την πολιτική θέση της κυπριακής δημοκρατίας αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που θα ρυθμίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, με τους βουλευτές να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα η Κυβέρνηση.

Άριστος Δαμιανού - Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών Βουλής

«Αντιλαμβάνεστε ότι το 2024 πρέπει να προχωρούμε μπροστά και όχι να πηγαίνουμε πίσω. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες αντί προς όφελος της πληροφόρησης για να παρακολουθούνται οι φορείς της πληροφόρησης είναι απαράδεχτο».

Πανίκος Λεωνίδου - Βουλευτής ΔΗΚΟ

«Εκ πρώτης όψεως πιστεύω ότι η νομική υπηρεσία και οι υπηρεσίες του κράτους έχουν λειτουργήσει με ασυνέπεια».

Αλεξάνδρα Ατταλίδου – Ανεξάρτητη Βουλεύτρια

«Είναι πολύ απογοητευτικό ότι η δική μας κυβέρνηση επέτρεψε να παρεισφρήσει άρθρο που να επιτρέπει έστω και με κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες πρόνοια παρακολούθησης με κατασκοπευτικό λογισμικό των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης».

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε και η απουσία διαβούλευσης με τους επαγγελματικούς φορείς των μέσων ενημέρωσης που είναι και οι άμεσα επηρεαζόμενοι.

Έλλη Κοτζιαμάνη – Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

«Αυτό το κράτος δεν έκρινε ότι έπρεπε να ακούσει φορείς όπως η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ή η Ένωση Συντακτών ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας πέραν του κράτους και να ακούσει τις απόψεις τους όταν είχε ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κανονισμού».

Κυριάκος Χατζηγιάννης- Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Ουέ και αλίμονο αν ως κράτος ερχόμαστε και θέτουμε στο παζάρι των συμφερόντων τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Δυστυχώς η Κυβέρνηση χωρίς να διαβουλευτεί έχει μπει σε μια λογική να ξεπουλήσει αυτή τη βασική ελευθερία των ΜΜΕ».

Το άρθρο 4 του κανονισμού, που αναφέρεται στην αδιαπραγμάτευτη προστασία των πηγών των δημοσιογράφων περιλαμβάνει πρόνοια για υπό αυστηρές προϋποθέσεις παρακολούθηση δημοσιογράφων, καθώς και ιδιοκτητών και υπαλλήλων των παρόχων ενημέρωσης.

Γιώργος Φράγκος- Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου

«Θεωρούμε ότι είναι παντελώς άδικο να στοχοποιείται μια κοινωνική τάξη ως οι πλέον δυνητικά ύποπτοι να υποπέσουν σε αδικήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια».

Αλεξία Κουντούρη – Εκπρόσωπος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

«Ερχόμαστε να ρυθμίσουμε την ελευθερία των ΜΜΕ και από το παράθυρο βάζουμε πρόνοιες που καταστρατηγούν την όλη διαδικασία».

Ο κανονισμός αναμένεται να τεθεί ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου για έγκριση την άνοιξη και πριν το κλείσιμο της ευρωβουλής ενόψει εκλογών.