Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Συμφώνησαν Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη νέα ευρωπαϊκή πράξη για την προστασία των δημοσιογράφων, από τις εντεινόμενες απειλές στην ελευθερία του Τύπου, καθώς και για τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας του τομέα της ενημέρωσης. Στην πράξη, η οποία θα οριστικοποιηθεί την άνοιξη του 2024, παραμένει, αν και σαφώς βελτιωμένη, η επίμαχη πρόνοια που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, υπό προϋποθέσεις. Περαιτέρω βελτιώσεις βλέπουν, πάντως, οι εμπλεκόμενοι, ενώ αρμόδιοι φορείς στην Κύπρο θα συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον.

Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιοτης Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων την οποία εκπόνησε η Κομισιόν.

Η ευρωπαϊκή πράξη, επί της οποίας αναμένονταν τεχνικές διαπραγματεύσεις και ολοκλήρωση την άνοιξη του 2024,  θα θεσπίσει ένα κοινό πλαίσιο για την ελευθερία και προστασία των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Το άρθρο 4, που αναφέρεται στην αδιαπραγμάτευτη των πηγών των δημοσιογράφων, εξακολουθεί να περιλαμβάνει την επίμαχη πρόνοια για υπό αυστηρές προϋποθέσεις παρακολούθηση δημοσιογράφων καθώς ιδιοκτητών και υπαλλήλων των παρόχων ενημέρωσης ΕΕ.

Παρόλα αυτά έχει αφαιρεθεί, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, οποιαδήποτε αναφορά σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας, ως δικαιολογία για παρακολούθηση δημοσιογράφων. Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Ραμόνα Στρουγκάριου- Ευρωβουλευτής

«Και ναι, τώρα είναι η στιγμή που μπορώ να πω ότι πρόκειται για μία τεράστια νίκη. Και αποτελεί κληρονομία για την υγειή Δημοκρατία, ειδικότερα για τις ώρες που έρχονται γιατί φοβάμαι πως δεν έχουμε δει τα χειρότερα ακόμη».

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο μόλις οριστικοποιηθεί το κείμενο σε τεχνικό επίπεδο. Στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα την άνοιξη του 2024.

Στην Κύπρο, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας απευθύνεται νωρίτερα σήμερα ανοιχτή  με ανοιχτή επιστολή στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία τονίζοντας ότι οι αρχές της ανεξαρτησίας των μέσων και των δημοσιογράφων, του απορρήτου της επικοινωνίας, της εργασίας και της προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη λειτουργία των παρόχων υπηρεσιών ενημέρωσης.

Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

«Η ΕΔΔ επιθυμεί να φέρει εις γνώσιν όλων των αρμοδίων, ότι τυχόν εμμονή σε υπερψήφιση των εν λόγω προτεινόμενων διατάξεων στο Αρ.4(2)  του προσχεδίου Κανονισμού από τα συντεταγμένα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μας υποχρεώσει όχι μόνο να κινηθούμε για την ανατροπή του Κανονισμού αλλά και για τροποποίηση της υφιστάμενης ημεδαπής Νομοθεσίας για τις παρακολουθήσεις, με ρητή εξαίρεση των μέσων, ιδιοκτητών, δημοσιογράφων και άλλων υπαλλήλων τους από τις σχετικές διατάξεις.»

Ανακοίνωση  είχε εκδώσει νωρίτερα και ο ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων καθώς και το δημοσιογραφικό απόρρητο πρέπει να είναι και να παραμείνουν πλήρως κατοχυρωμένα.

«Η επίμαχη πρόνοια η οποία εισαγάγει ειδικές διατάξεις για παρακολούθηση δημοσιογράφων, μας προξενεί έκπληξη και προβληματισμό. Είναι αυτό αναγκαίο; Χρειάζονται ειδικές διατάξεις για παρακολούθηση ειδικά αυτού του επαγγέλματος; Γιατί το γενικότερο αυστηρό πλαίσιο για την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα παρακολούθησης, χρειάζεται να εξειδικευτεί περαιτέρω στο συγκεκριμένο επάγγελμα;»

Ο ΔΗΣΥ, σημειώνει επίσης, ότι ευρύτερο πλαίσιο του προτεινόμενου ευρωπαϊκού κανονισμού τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.