Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καιρός θερμοκρασίες

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαιώνει ότι το 2023 ήταν το πιο ζεστό έτος στην ιστορία του πλανήτη, καθώς ήταν 1,48 β. Κελσίου πιο ζεστή στον κόσμο από το κλίμα της προβιομηχανικής εποχής.

Σύμφωνα με τη Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας του Copernicus για την κλιματική αλλαγή, «το 2023 καταγράφηκε παγκόσμια μέση θερμοκρασία 14,98 βαθμών Κελσίου, δηλαδή 0,17 βαθμό Κελσίου πάνω από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016». Τα δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για το κλίμα χρονολογούνται από το 1850 και οι θερμοκρασίες αυτές «υπερβαίνουν πιθανόν εκείνες όλων των περιόδων εδώ και τουλάχιστον 100.000 χρόνια», επισήμανε.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τους ωκεανούς, καθώς οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών κατά το 2023 «διατηρήθηκαν σε υψηλό και ασυνήθιστο επίπεδο, φθάνοντας εποχικά επίπεδα ρεκόρ από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο», τροφοδοτούμενα από την επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Αυτές οι πρωτοφανείς εδώ και εννέα μήνες θερμοκρασίες απειλούν τη θαλάσσια ζωή, αυξάνουν την ένταση των καταιγίδων και ανεβάζουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Εξετάζονται ιδιαίτερα από τους κλιματολόγους, δεδομένου του μείζονος ρόλου που διαδραματίζουν οι ωκεανοί ως ρυθμιστές του κλίματος, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.