Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γε

To 2024 ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη θεατρική του δημιουργία, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη των δομών του κρατικού θεάτρου, δήλωσε η Πρόεδρος του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου.

Στην τελευταία της παρουσία ως Πρόεδρος του ΘΟΚ, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αφού ολοκληρώνεται η δεύτερη της θητεία στο πηδάλιο του Οργανισμού, η κ. Παπαφιλίππου παρουσίασε τον προϋπολογισμό του ΘΟΚ για το 2024, ο οποίος προνοεί έσοδα και δαπάνες €6,5 εκατομμύρια.

Όπως είπε, στον προϋπολογισμό του Οργανισμού προβλέπεται δαπάνη €1,2 εκατ. περίπου για διαχειριστικά έξοδα και €4,7 εκατ. για τη λειτουργία του ΘΟΚ. Για την ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του κρατικού θεάτρου προβλέπεται δαπάνη €0,38 εκατ.

Σύμφωνα με την κ. Παπαφιλίππου, το εύρος τα ρεπερτοριακής πολιτικής του ΘΟΚ συνεχίζει να αναπτύσσεται από τις τέσσερις σκηνές του και απευθύνεται σε ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες, με έργα από το αρχαίο, κλασσικό, μοντέρνο, πειραματικό, ξένο, κυπριακό και νεοελληνικό δραματολόγιο, με γνώμονα τη διεύρυνση του θεατρικού κοινού, ενώ συγχρόνως με τη δημιουργία πρόσθετης σκηνής που περιοδεύει εκτός αστικών κέντρων, επιτυγχάνεται η περαιτέρω αποκέντρωση του θεάτρου.

Η κ. Παπαφιλίππου σημείωσε, περαιτέρω, ότι όραμά της ήταν η δημιουργία κινητής μονάδας θεάτρου «Εκτός Έδρας», που να απευθύνεται κυρίως σε θεατές δήμων και κοινοτήτων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΘΟΚ έχει ολοκληρώσει το νέο οργανόγραμμα για το οποίο είχε ενημερώσει τις συντεχνίες και το υπέβαλε στο ΥΠΟΙΚ για εξέταση από τον Ιούλιο του 2022, προσθέτοντας ότι εντός του 2024 αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις για πλήρη υλοποίησή του. Σημείωσε ακόμη ότι η θέση του Γενικού Διευθυντή, που παραμένει κενή, αναμένεται να πληρωθεί εντός του 2024, ενώ η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή που έχει κενωθεί θα καταργηθεί, με την παράλληλη δημιουργία θέσης Προϊστάμενου Διοίκησης και Προσωπικού.

ΑΝΑΔ: Προς νέο οργανόγραμα

Εξάλλου, ενημερώνοντας την Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2024, ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Κιττένης, ανέφερε ότι ΑνΑΔ έχει συμβληθεί με εξωτερικό οίκο σε σχέση με την αναδιάθρθωση του οργανισμού και το νέο οργανόγραμμα, προσθέτοντας πως όταν ολοκληρωθεί αυτό θα παρουσιαστεί στις συντεχνίες και ακολούθως στην Επιτροπή.

O προϋπολογισμός της ΑνΑΔ για το 2024 προβλέπει έσοδα €54,52 εκατ. και δαπάνες €56,03 εκατ., με το έλλειμμα να καλύπτεται από τα πλεονάσματα του Ταμείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ο κ. Κιττένης εξήγησε ότι τα έσοδα είναι αυξημένα λόγω αναμενόμενης αύξησης εσόδων από ταμεία ΕΕ για συχρηματοδοτούμενα έργα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια», καθώς και της αναμενόμενης αύξησης εσόδων από το τέλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, λόγω της αύξησης της απασχόλησης. Αντιστοίχως είναι αυξημένες οι δαπάνες ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και από τα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια.

Εξάλλου, σύμφωνα με σημείωμα της ΑνΑΔ, σε ό,τι αφορά την κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, το 2023 θα διατεθεί ποσό €31,7 εκατ. για επιχορήγηση 67.125 συμμετοχών εργοδοτουμένων και ανέργων σε μια σειρά σχεδίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την ένταξη των αυτεργοδοτουμένων, ο Οικονομικός Διευθυντής της ΑνΑΔ είπε πως η πρόθεση είναι να βρεθεί τρόπος αυτό να επιτευχθεί, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για αυτό θα χρειαστεί τροποποίηση νομοθεσίας.

ΙΚΥΚ ένταξη και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών σπουδών

Εξάλλου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ), ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γιώργος Σκαλιάς είπε πως θα γίνονται αποδεκτές και αιτήσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για σπουδές εξ αποστάσεως.

Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός του ΙΚΥΚ για το 2024 είναι ισοσκελισμένος και προνοεί έσοδα και δαπάνες €8,8 εκατ, με το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών να αφορά παραχώρηση υποτροφιών ύψους €8,3 εκατ. Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται σχεδόν στο σύνολό τους από κρατική χορηγία.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την υπόθεση ενοικίασης ακινήτου που παραχωρήθηκε ως δωρεά στο ΙΚΥΚ, ο κ. Σκαλιάς ανέφερε ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2013, προσθέτοντας ότι ο ίδιος εξέτασε το θέμα και ετοίμασε έναν ογκοδέστατο φάκελο, κρίνοντας ότι τα «πράγματα ολίγον όζουν» και απέστειλε τον φάκελο στην Νομική Υπηρεσία, η οποία συμβούλευσε όπως γίνει προσπάθεια το θέμα να λυθεί εξωδικαστικά.

«Το συμβόλαιο κατά τη γνώμη μου και των νομικών συμβούλων μόνο με απόφαση δικαστηρίου μπορεί να σπάσει. Είπαμε ότι θα αρχίσουμε ένα διάλογο με τους μισθωτές, ως Πρόεδρος έβαλα χρονοδιάγραμμα για το τέλος Ιανουαρίου. Αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες και εξ όσων έχουμε αντιληφθεί είναι και επιθυμία του ΥΠΟΙΚ να πάμε δικαστικώς», είπε.

Στη σημερινή συνεδρία της, η Επιτροπή εξέτασε αποκλειστικά προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών και εξετάστηκαν επίσης οι προϋπολογισμοί της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος και ο προϋπολογισμός του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων.