Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Λίγες ώρες μετά την πρώτη Ανάσταση του κυρίου, ο Θρήνος έδωσε την θέση του στην Ελπίδα.

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ακρίτες Γερίου, έφερε στην Κύπρο το κερκυραϊκό έθιμο που επιτάσσει, μετά την Πρώτη Ανάσταση το σπάσιμο της στάμνας.

Στην Κέρκυρα, οι Μπότηδες ή αλλιώς το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας, με τον Λαογραφικό Όμιλο να προσαρμόζει το συγκεκριμένο έθιμο στα κυπριακά δεδομένα σπάζοντας στάμνες για να θρυμματίσουν την καταχνιά της κατοχής του νησιού.

«Θα ρίξουμε τις κούζες για να φύγει η γκίνια μας. Γιατί πενήντα χρόνια έχει σκεπάσει τον κυπριακό ουρανό μια καταχνιά που πρέπει αυτή η καταχνιά να φύγει από την Κύπρο. Και αυτό θα το πετύχουμε αν όλοι μαζί συστρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια. Και να ξέρετε ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι ο πολιτισμός μας», είπε ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ακρίτες Γερίου, Αργύρης Αργυρίου.

Με την ανάδειξη αυτού του εθίμου και την προσαρμογή του στα κυπριακά δεδομένα, ο Λαογραφικός Όμιλος «Ακρίτες Γερίου» είχε στόχο να διασώσει και διαδώσει την κυπριακή παράδοση και την έρευνα για τις κατεχόμενες περιοχές.

Μαζί Μαθητές και δάσκαλοι από το Γέρι και τις γύρω περιοχές, οι οποίοι έσπασαν στάμνες με τα ονόματα όλων των κατεχόμενων δήμων και χωριών.

«Η πολιτιστική μνήμη είναι αυτή που μας διατηρεί τις ελπίδες και τα οράματα, τα όνειρα ζωντανά, πόσο μάλλον όταν είμαστε ένας τόπος ο οποίος εδώ και πενήντα χρόνια ... βιώνουμε δυστυχώς την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την σκλαβιά και την προσφυγιά», επισήμανε ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Παλατες.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης χορούς και τραγούδια