Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

Με εταιρεία ανάπτυξης γης σε περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας και του γνωστού Βρετανού απατεώνα Γκάρι Ρομπ συσχετίζει το δικηγορικό γραφείο του Ακάν Κιουρσιάτ που συνελήφθη στην Ιταλία, τ/κ ιστοσελίδα σε σημερινό δημοσίευμά της γράφοντας ότι είναι κατόπιν αιτήματος του πατέρα του δικηγόρου Ταλάτ Κιουρσιάτ, που η «προεδρία της ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται, ενημέρωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για την σύλληψη και το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει αναλάβει τώρα δράση στην Ιταλία.

Η τ/κ ιστοσελίδα «Μίκρο – μάκρο» γράφει ότι ο λόγος για τη σύλληψη του Κιουρσιάτ στην Ιταλία μπορεί να είναι οι καταγγελίες που έγιναν από έναν ή/και περισσότερους Βρετανούς πολίτες για περιουσίες που επρόκειτο να αγοράσουν στα κατεχόμενα.

Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι δύο Βρετανοί πολίτες, το ζεύγος Γουίλιαμ Τζορτζ και Ελεανόρ Μπάρκερ Ρενέ Αλκόκ, που είχαν αγοράσει το 2005 έπαυλη στην κατεχόμενη Κλεπίνη από την εταιρεία AGA Developments Ltd, με έδρα το Καζάφανι, και τον Γκάρι Ρομπ είχαν καταθέσει μήνυση εναντίον του Ταλάτ Κουρσιάτ στα «δικαστήρια» του ψευδοκράτους και το «ανώτατο» εξέδωσε σχετική απόφαση στις 24 Δεκεμβρίου 2018.

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα που είχαν στείλει στον δικηγόρο της εταιρείας και του Ρομπ, Ταλάτ Κιουρσιάτ, για την αγορά της έπαυλης, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε αυτούς, αλλά ο τ/κ δικηγόρος τα κράτησε σε προσωπικό του λογαριασμό.  Κατά την έφεση, παρά την έντονη επιμονή των εναγόντων, το ποσό των 64.755 στερλινών δεν επιστράφηκε ποτέ και εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα χρήματα υπεξαιρέθηκαν από τον Ταλάτ Κιουρσιάτ  ή μεταφέρθηκαν σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Η τ/κ ιστοσελίδα προσθέτει ότι παρά την εν λόγω δικαστική απόφαση, η επιστροφή του ποσού αυτού φαίνεται να μην έγινε και οι Βρετανικοί ενάγοντες να προέβησαν και σε άλλες νέες καταγγελίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Οργάνωσης και της Europol, ή ο Γκάρι Ρομπ μπορεί να έκανε κάποιες αποκαλύψεις στη βρετανική αστυνομία.

Η ιστοσελίδα θυμίζει ότι ο Βρετανός έμπορος ναρκωτικών Γκάρι Ρομπ άρχισε να χτίζει 335 πολυτελείς επαύλεις σε ε/κ γη στην Κερύνεια μεταξύ 2004 και 2005, αλλά δεν τελείωσε ούτε ένα από τα σπίτια αυτά καθώς καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση στην Αγγλία για πωλήσεις ναρκωτικών το 2009.

Το 2011 εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Γκάρι Ρομπ, ζητήθηκε η έκδοσή του και εκδόθηκε στην ΚΔ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δικαστήριο στις ελεύθερες περιοχές καταδίκασε τον Ρομπ σε φυλάκιση 11 μηνών, όμως μετά το διάστημα αυτό εκδόθηκε και πάλι πίσω στην Βρετανία.

Η βρετανική αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 400 Βρετανοί έχασαν συνολικά πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ σε συμφωνίες που έγιναν με την AGA Development.

Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Ρομπ λάμβανε από 5.000 έως 10.000 λίρες την εβδομάδα από το εμπόριο ναρκωτικών στην Αγγλία και στη συνέχεια έστελνε αυτά τα χρήματα στα κατεχόμενα.

Η ίδια τ/κ ιστοσελίδα γράφει ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ και η σύζυγός του – πολιτικός Φαζιλέτ Όζνντενεφε, ταξίδεψαν  στην Ιταλία για την Πρωτοχρονιά μέσω Λάρνακας και ο Κιουρσιάτ συνελήφθη στην Ιταλία παραμονή Πρωτοχρονιάς. Είναι γνωστό, προσθέτει, ότι ο Κιουρσιάτ μετέβαινε στις ελεύθερες περιοχές και πως ταξίδεψε «από τον νότο στην Ιταλία χωρίς πρόβλημα», σημειώνοντας ότι είναι επίσης γνωστό πως τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης ισχύουν σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Η ιστοσελίδα σημειώνει πως δεν είναι γνωστοί ακόμη οι ακριβείς λόγοι σύλληψης του Κιουρσιάτ στην Ιταλία, γιατί η σύλληψη έγινε στην Ιταλία και όχι στις ελεύθερες περιοχές ή αν αυτό σχετίζεται με τις υποθέσεις της συγκεκριμένης εταιρείας και του Γκάρι Ρομπ.