Τηλεόραση Ραδιόφωνο
nekri zwni

Ως το αποκορύφωμα των παραβιάσεων της νεκρής ζώνης τους τελευταίους μήνες από τα τουρκικά στρατεύματα, χαρακτήρισε το χθεσινό επεισόδιο στον Άγιο Δομέτιο, ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Κώστας Πέτρου στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι. Περίπου 40 ένοπλοι στρατιώτες πήγαν κοντά στο σπίτι της Τουρκούς, 40 μέτρα από τα ακριτικά σπίτια του Αγίου Δομετίου προκαλώντας, φωνάζοντας και βρίζοντας τους κατοίκους. 

Όπως έχει πει ο κ. Πέτρου, πρόκειται για συχνά φαινόμενα τα οποία μετά από παρεμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, σταματούν και επαναρχίζουν μετά από λίγο. Κατά καιρούς έχουν τύχει προκλήσεων τόσο κάτοικοι όσο και συνεργεία του Δήμου.

Σε άσχημη κατάσταση η ψυχολογία των κατοίκων

Επιδεινώθηκε η ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής από το τελευταίο περιστατικό στην νεκρή ζώνη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Κώστας Πέτρου, σημειώνοντας ότι παρόλο που υπήρξαν μεμονωμένες κινήσεις στο παρελθόν, πρώτη φορά χθες, κινητοποιήθηκε τόσο μεγάλος αριθμός Τούρκων στρατιωτών.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Πέτρου είπε ότι με το περιστατικό το απόγευμα της Δευτέρας, επιδεινώθηκε η ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής που γειτνιάζει με την νεκρή ζώνη. Σημείωσε ότι οι κάτοικοι στην περιοχή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γειτνίασης με την νεκρή ζώνη και της αυξημένης κίνησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τα αυτοκίνητα που πηγαίνουν προς και από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, παρόλο που υπήρξαν κάποιες κινήσεις στην νεκρή ζώνη Τούρκων στρατιωτών και στο παρελθόν, ήταν πάντα μικρός ο αριθμός τους, ενώ για πρώτη φορά κινητοποιήθηκε τόσος μεγάλος αριθμός ενόπλων, περίπου 40, όπως είπε, οι οποίοι «φώναζαν και υπήρχε ένταση».

Εξήγησε ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην περιοχή κοντά στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, μετά το παλιό αγγλικό κοιμητήριο το οποίο βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στο ΚΥΠΕ, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ μικρό κλιμάκιο του εγκατέστησε σε ακατοίκητη οικία, μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.