Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Οι μη εξουσιοδοτημένες εργασίες εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ απαγορεύονται αυστηρά, είπε σήμεραΤρίτη στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, σχετικά με τη κατάσταση στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για στην κατάσταση την περιοχή, μετά που οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τοποθέτησαν τη Δευτέρα σε ακατοίκητη οικία στη νεκρή ζώνη, μεταλλικό ιστό επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα, ο κ. Σιντίκ δήλωσε ότι, «οι μη εξουσιοδοτημένες εργασίες εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ απαγορεύονται αυστηρά».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην περιοχή, ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί, και ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζητά με την τουρκοκυπριακή πλευρά «για την αποτροπή περαιτέρω εντάσεων και για να διασφαλίσει τη διατήρηση του status quo».

Η ειρηνευτική δύναμη συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την περιοχή, είπε τέλος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ ότι αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ μικρό κλιμάκιο του, εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της ως άνω εγκατάστασης, και ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται «ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης».

Πηγή: ΚΥΠΕ