Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακαμας

Διοικητική έρευνα για να διαπιστωθεί πέραν πάση αμφιβολίας ότι τα οδικά έργα στον Ακάμα συμβαδίζουν με τους όρους της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, διέταξε ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, την οποία θα παραλάβει την Παρασκευή. 

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος η οποία εξέτασε το θέμα στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, εμφανίστηκε προβληματισμένος και μη ευχαριστημένος μετά και τις σοβαρές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου του Ακάμα. 

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από ότι έχω δει, να γίνει κάτι πιο ήπιο όσον αφορά την περιοχή. Στόχος μας είναι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναξιολογήσουμε το έργο με όσο το δυνατό λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Ξενοφώντος. 

«Τα σχέδια και τα έργα πρέπει να παγώσουν και να διαφανεί αν είναι σύμφωνα με τους δεσμευτικού όρους», ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου. 

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει διαπλάτυνση των δρόμων πέραν των όρων εντολής, από 5 μέτρα σε 7 ή 10 μέτρα, προσθέτοντας πως ο εργολάβος έκανε και δρόμο που δεν προβλεπόταν. 

«Τα συμβόλαια που δόθηκαν στον εργολάβο δεν περιλάμβαναν  τους αυστηρού περιορισμούς  που αναφέρονταν  στην μελέτη στην οποία ετοίμασε  η περιβαλλοντική αρχή», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 

Ο διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας, ανέφερε ότι πρόθεση τους είναι να διευκολυνθεί η διαδικασία και ανέλαβε γραπτώς την ευθύνη της αναστολής του έργου, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση, ώστε να δοθεί χρόνος βελτίωσης της μελέτης ή για εκπόνηση άλλης μελέτης. 

«Παρατηρήθηκε ένα αλαλούμ μεταξύ των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών θέματα τα οποία έθιξε το ταμείο θήρας , ήταν σε αντίθεση με όσα δήλωνε το τμήμα δασών το τμήμα περιβάλλοντος», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης.   

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «ήταν ένας συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους για κλάματα. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη εφαρμόζει την ευαγγελική ρήση "να μην γνωρίζει η δεξιά σου τις ποιεί η αριστερά σου"». 

Ο Γενικός Ελεγκτής επέκρινε επίσης τον Υπουργό Γεωργίας για την επιλογή του να αναθέσει τη διοικητική έρευνα σε λειτουργό του Τμήματος Δασών, που είναι και η αναθέτουσα αρχή του έργου, και ο οποίος βρίσκεται σε απόσπαση στο Υπουργείο Γεωργίας.