Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία για επιδιόρθωση οικιακών συσκευών, που δεν καλύπτονται από τη νομική εγγύηση των δύο χρόνων, υπέγραψε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ανταποκρινόμενος σε παράπονα, που δέχτηκε αναφορικά με τη δυσκολία εξεύρεσης τεχνικών, αλλά και τις χρεώσεις που ζητήθηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣΚ η συμφωνία υπεγράφη ύστερα από δημόσια πρόσκληση, με συγκεκριμένους όρους και χρεώσεις και αφορά την παροχή υπηρεσιών επιδιόρθωσης και συντήρησης οικιακών συσκευών όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια, ψυγεία, συσκευές σιδερώματος, συσκευές κλιματισμού και άλλες παρόμοιες οικιακές συσκευές.

Σκοπός της σύμβασης, σύμφωνα με το κείμενο που υπεγράφη, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικές τεχνικές υπηρεσίες από επαγγελματία σε ευνοϊκή τιμή και με συγκεκριμένους όρους εξυπηρέτησης.

Τι προνοεί η συμφωνία

Η συμφωνία προνοεί το ύψος των χρεώσεων με το οποίο θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής, όπως επίσης και το κόστος για μετάβαση του τεχνικού στην οικία του καταναλωτή (οδοιπορικά). Οι τιμές είναι τελικές και περιλαμβάνουν το ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η χρέωση του χρόνου παραμονής του τεχνικού στην οικία του καταναλωτή ή στο εργαστήριο της εταιρείας για σκοπούς επιδιόρθωσης ή συντήρησης θα είναι 15 ευρώ για κάθε 30 λεπτά εργασίας ή μέρος των 30 λεπτών. Προνοείται επίσης ότι η χρέωση των ανταλλακτικών και εξαρτημάτων θα γίνεται με βάση το κόστος αγοράς τους και πως σε περίπτωση αντικατάστασης εξαρτημάτων, ο καταναλωτής θα ενημερώνεται εκ των προτέρων για το τελικό εκτιμώμενο κόστος επιδιόρθωσης.

Σε ό,τι αφορά τα οδοιπορικά, η απόσταση οδοιπορικών μετριέται από τα γραφεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών (Λεωφόρος Ακροπόλεως 8, 2006, Στρόβολος) και αφορά μόνο την επαρχία Λευκωσίας. Συγκεκριμένα για απόσταση μέχρι 5 χιλιομέτρων από τα γραφεία του ΚΣΚ 20 ευρώ, για  απόσταση από 5 μέχρι 10 χιλιομέτρων από τα γραφεία του ΚΣΚ 30 ευρώ και για απόσταση πέραν των 10 χιλιομέτρων από τα γραφεία του ΚΣΚ 35 ευρώ.

Προνοείται ακόμη ότι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών, προτού παράσχει τις υπηρεσίες της, θα γνωστοποιεί στον καταναλωτή το εκτιμώμενο κόστος επιδιόρθωσης και πως στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν συμφωνεί με το εκτιμώμενο κόστος και δεν θα ήθελε να προχωρήσει στην παροχή υπηρεσιών, τότε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών δικαιούται το κόστος των οδοιπορικών και το επιπρόσθετο ποσό των 15 ευρώ ως κόστος διάγνωσης και εκτίμησης του προβλήματος.

Επίσης, ότι ο χρόνος ανταπόκρισης της εταιρείας παροχής υπηρεσιών θα είναι το συντομότερο δυνατό, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι μεγαλύτερος από 3 εργάσιμες ημέρες από την ώρα της κλήσης προς στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών.

Ο ΚΣΚ τονίζει πως σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Καταναλωτή της Στατιστικής Υπηρεσίας για το μήνα Μάρτιο 2024, οι χρεώσεις για τις υπηρεσίες παροχής τεχνικών υπηρεσιών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τον τελευταίο χρόνο, και εκφράζει, ως εκ τούτου, την πεποίθηση ότι η απόφαση του για σύμβαση αγοράς υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, θα βοηθήσει τους καταναλωτές.

Οι καταναλωτές οι οποίοι επιθυμούν την παροχή τεχνικών υπηρεσιών μέσω του ΚΣΚ ή επιπρόσθετες πληροφορίες, θα μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 99 496646 και 99 677589.

Σημειώνεται ότι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.