Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυγ

Μήνυμα ότι μπορεί να επιλυθεί και με άλλους τρόπους η κρίση στη Μέση Ανατολή στέλνει η Άγκυρα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής λύσης.

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο Al-Jazeera όπου δήλωσε με σαφήνεια ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί προς το παρόν διπλωματικά μέσα για να τερματίσει την πολιορκία και τις επιθέσεις στη Γάζα από το Ισραήλ». Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως «υπάρχουν άλλοι τρόποι επίλυσης της κρίσης εάν η διπλωματία αποτύχει», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. 

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι είχε πει στον Αμερικανό ομόλογό του –όταν ο Μπλίνκεν επισκέφτηκε πρόσφατα την Άγκυρα– ότι επιβάλλεται μια κατάπαυση του πυρός και ότι η Τουρκία απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους. Προειδοποίησε, μάλιστα, «πολύ ειλικρινά» τον Μπλίνκεν ότι εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ εν μέσω των αδιάκοπων βομβαρδισμών και των σφαγών στη Γάζα, τότε θα προκύψει μια νέα παγκόσμια κρίση.

Υποστήριξε επίσης ότι η Γάζα δεν έχει πρόβλημα διοίκησης, αλλά το θέμα είναι «ότι βρίσκεται υπό κατοχή και βομβαρδίζεται συνεχώς».

Οι δηλώσεις Φιντάν έρχονται μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να εξαπολύσει πυρά κατά του Ισραήλ μπροστά στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών