Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Περίπου 3 ώρες διήρκησε όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης η συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Μπλίνκεν αποχώρησε χωρίς να γίνουν δηλώσεις για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από τις επισκέψεις-έκπληξη που πραγματοποίησε την Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Άγκυρας οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά ζητήματα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία.

Την ίδια ώρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να τονίσουν μια κίνηση του Χακάν Φιντάν κατά την υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το CNN Turk μέσα ενημέρωσης ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να αγκαλιάσει τον Τούρκο ομόλογό του με τον Χακάν Φιντάν να κάνει μια κίνηση και να «κόβει» την πρόθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδινή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Άγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

«Μικρό καλάθι» ο Μπλίνκεν 

Στην τελευταία στάση του στον διπλωματικό μαραθώνιο στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν κρατά «μικρό καλάθι». Φτάνοντας στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αντιλαμβάνεται ότι είναι ανεπιθύμητος στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφεύγει και να τον συναντήσει, ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά ότι θα... λείπει, ενώ το κλίμα για τις ΗΠΑ στη χώρα είναι «παγωμένο». 

«Συνεργό στη σφαγή της Γάζας», τον χαρακτήριζαν πλακάτ διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα ξημερώματα διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε αμερικανική βάση στη βόρεια Τουρκία.

Χθες το βράδυ, τον Μπλίνκεν υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, ο Γενικός Διευθυντής Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων για την Αμερική, Πρέσβης Γιαπράκ Μπαλκάν του τουρκικού ΥΠΕΞ, και ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Άγκυρας Ναμίκ Κεμάλ.

Η φιλοκυβερνητική ισλαμική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" με τίτλο «Διπλωματικό χαστούκι στον Μπλίνκεν» γράφει ότι δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι η Τουρκία υποδέχθηκε τον Μπλίνκεν χωρίς να είναι παρών κάποιο ανώτερο στέλεχος.

Ούτως ή άλλως, οι προσδοκίες Μπλίνκεν από τη στάση του στην Τουρκία, ήταν μικρές και γι' αυτό εικάζεται ότι καθυστέρησε την άφιξή του στην Άγκυρα (οι επαφές με Τούρκους αξιωματούχους επρόκειτο να γίνουν την Κυριακή, όμως θα γίνουν σήμερα το πρωί) και αποφάσισε αιφνιδιαστικά να επισκεφθεί το Ιράκ, μετά την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Κύπρο. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ενώ έχει ανακαλέσει τον Τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ, «διαγράφοντας» (αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου από συνομιλητή της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ανακοινώνοντας χθες από τη γενέτειρά του, τη Ριζούντα, ότι σήμερα θα επισκέπτεται μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα, αποφεύγει τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, που θα ήταν γεμάτη «αγκάθια». Ναι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θα επιχειρούσε να κατευνάσει το αντιϊσραηλινό μένος της Τουρκίας και να συζητήσει για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όμως θα ζητούσε εξηγήσεις για ένα άλλο καυτό θέμα: Αυτό της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Ερντογάν έχει υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο, όμως τώρα επανέρχεται με αντιρρήσεις, λέγοντας ότι «δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα για τη δράση του PKK στη Σουηδία».

Και στο ζήτημα του πολέμου με τη Χαμάς, ο Ερντογάν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός -κάτι το οποίο οι ΗΠΑ δεν συζητούν- καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ενώ ο Μπλίνκεν συζητά μόνο για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα με στόχο την παροχή περισσότερης βοήθειας στους εγκλωβισμένους και της απελευθέρωσης των ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς.

Πηγή: protothema.gr