Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Συσκευή χορήγησης της ινσουλίνης χωρίς τρύπημα και αυτόματο μετρητή σακχάρου για όλους τους ινσουλινο-εξαρτώμενους, και όχι μόνο για διαβητικούς μέχρι 25 ετών, ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. 

«Θα μπορούν άτομα όλων των ηλικιών πλέον μέσω του ΓΕΣΥ να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εξιδεικευμένα μηχανήματα. Αυτό θα γίνει το πρώτο τετράμηνο του 2024», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Ευθύμιος Δίπλαρος.

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ενημερώθηκε από τους αρμόδιους συνδέσμους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη στην Κύπρο και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον σακχαρώδη διαβήτη.

«Δεν νοείται στη χώρα μας η Εθνική στρατηγική για τον διαβήτη να είναι από το 2016, προ ΓΕΣΥ. Ζητήσαμε άμεσα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον διαβήτη», σημείωσε η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σάββα.

«Θέλουμε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των διαβητικών σε όλα τα αναλώσιμα και όλες τις νέες τεχνολογίες ειδικά για τα παιδιά μας για καλύτερη καθημερινή διαχείριση του διαβήτη τους», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος Despina’s Foundation για τα παιδιά, Νίκος Συμεού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της επιτροπής το 12,7% του πληθυσμού της Κύπρου πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι θάνατοι λόγω διαβήτη έχουν ανοδική τάση.

Το 2021 κατέληξαν λόγω επιπλοκών από τον διαβήτη 493 άτομα.