Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η εμμονή της Τουρκίας για λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και η στρατιωτικοποίηση της νήσου με τη βάση drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και τη ναυτική βάση στο κατεχόμενο Μπογάζι, καταγράφονται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑNT1 στο προσχέδιο έκθεσης που αναμένεται να εγκρίνει αύριο η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο προσχέδιο έκθεσης, η Κομισιόν επισημαίνει και την επίθεση κατά ειρηνευτών και τις μη εξουσιοδοτημένες κινήσεις της τουρκικής πλευράς για κατασκευή δρόμου στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή της Πύλας, τον περασμένο Αύγουστο.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι το προσχέδιο έκθεσης καταγράφει μια προς μια τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Επαναλαμβάνει ότι η υποψήφια χώρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και σημειώνει τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, με καθεστώς παρατηρητή, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κομισιόν καλεί ακόμη την Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη γνωστή έκκληση προς την Άγκυρα να στηρίξει ενεργώς τις προσπάθειες για λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελεί και θέση της Κοινότητας.

Γενικότερα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κομισιόν διαπιστώνει και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συνεχιζόμενη οπισθοχώρηση στα ζητήματα του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Αφήνει μάλιστα και αιχμές για την εκλογική διαδικασία του περασμένου Μαΐου και για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το προσχέδιο έκθεσης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τουρκικούς κύκλους να προειδοποιούν ότι εάν εγκριθεί ως έχει, τότε θα υπάρξει έντονη αντίδραση, από την Άγκυρα κατά των Βρυξελλών.