Τηλεόραση Ραδιόφωνο
όκ

Μπορεί η Τουρκία να επιχειρεί να μπει σφήνα στις συζητήσεις για ανθρωπιστική στήριξη των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η αρνητική αντίδραση του Ισραήλ είναι δεδομένη.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος δεν είναι δυνατό να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη εξίσωση.

[πο0

 

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί, επί του παρόντος, τη μόνη ουσιαστική πρόταση, για την οποία διάκεινται θετικά όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν και τον πρώτο λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, καθώς και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι.

Το ζητούμενο είναι, στην παρούσα φάση, τι επιθυμεί το Ισραήλ.

Όπως έλεγε σήμερα στον ΑΝΤ1 αρμόδια πηγή, το Ισραήλ επιμένει σε συγκεκριμένους όρους, για να δεχθεί την όποια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι θέλει να γνωρίζει πώς και από ποιους θα γίνεται ο έλεγχος της βοήθειας, ποιο θα είναι το σημείο τελικής αποστολής, αλλά και ποιος θα την παραλαμβάνει και πού αυτή θα καταλήγει.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως το Ισραήλ διασυνδέει την απάντησή του με τις στρατιωτικές επιδιώξεις του.

Στη φάση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς, προτού, δηλαδή, εξαπολυθεί η επόμενη χερσαία φάση για την οποία διανοίγονται διάδρομοι προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ δεν συζητά για παύση εχθροπραξιών.

Αυτή είναι απαραίτητη, για να μπορέσει να φτάσει επί του εδάφους η βοήθεια.

Όμως, το επανέλαβε εκ νέου σήμερα ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Ούτε λόγος για κατάπαυση του πυρός, και ούτε σκέψη ακόμα για μερική παύση στις εχθροπραξίες.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ ο ΑΝΤ1, έκαναν λόγο για εμπλοκή τρίτης χώρας στην πρωτοβουλία, δηλαδή της Γαλλίας, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη, στο Παρίσι, όπου θα ταξιδέψουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, για την ανθρωπιστική διάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού.

Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος επιβεβαίωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βρετάνη, ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών Εξωτερικών.

=-ο

Προσκαλεσμένες θα είναι χώρες που έχουν κεντρικό ρόλο στον διπλωματικό διάλογο για τον πόλεμο στην Γάζα, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αλλά και χώρες του Περσικού Κόλπου.

Θα εκπροσωπηθούν, επίσης, πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις, καθώς και διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η G7 η ομάδα των επτά ισχυρών οικονομιών του πλανήτη.

Ο ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε ότι θα είναι παρόντες ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν ήδη συζητήσει, σε διάφορα επίπεδα, και παρουσιάσει υπό τη μορφή non-paper την πρόταση με λεπτομερή περιγραφή όλων των φάσεων υλοποίησης του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Η ίδια πηγή με την οποία επικοινωνήσαμε σήμερα, τόνιζε πως η Κύπρος προσφέρει εγγύτητα, μόλις δώδεκα ώρες μακριά η Λωρίδα της Γάζας με πλοίο, την απαραίτητη ταχύτητα και τις απαιτούμενες υποδομές, αλλά και τη ζητούμενη ασφάλεια, για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μπορεί να συζητήσει, επίσης, όχι μόνο άμεση αποστολή βοήθειας, αλλά και ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.

Θα αναμένουμε, άρα, τις συζητήσεις στο Παρίσι ως επόμενο βήμα.