Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Το πράσινο φως από την ειρηνευτική δύναμη για επανέναρξη των εργασιών στην περιοχή της Πύλας περιμένουν οι δύο πλευρές, μετά την ένταση που προκλήθηκε χθες κατά τον διαχωρισμό οικοπέδων στην νεκρή ζώνη. Όπως δηλώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη «Όλα είναι ήρεμα» σήμερα...

«Τα συνεργεία είναι σε αναμονή και περιμένουν οδηγίες πότε θα αρχίσουν οι εργασίες», ανέφερε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Κοινοτάρχης της Πύλας Σίμος Μυτίδης.

«Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι» στην συναντίληψη απάντησε ο κ. Μυτίδης στην ερώτηση εάν η συναντίληψη έχει γκρεμιστεί.  Ανέφερε δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραδέχονται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έσπασε τη συμφωνία σε κανένα σημείο.

Όσον αφορά τις φωνές από πλευράς κατοχικού καθεστώτος ότι παραβιάστηκαν εδάφη των τουρκοκυπρίων, ο Κοινοτάρχης απάντησε πως «αυτό ξεκαθαρίστηκε μετά από επίσημη επίσκεψη του Κτηματολογίου Λάρνακας και όταν έγινε οριοθέτηση οι τουρκοκύπριοι που γειτνιάζουν με τον διαχωρισμό των οικοπέδων αποδέχτηκαν την οριοθέτηση και δεν επηρεάζεται κανείς» Ενώ όπως ανέφερε η κατοχική πλευρά χρησιμοποίησε προφάσεις πιθανών «για να σταματήσουν οι εργασίες».

Ηνωμένα Έθνη: «Όλα είναι ήρεμα»

Σημειώνεται πως η τ/κ πλευρά είχε διαμαρτυρηθεί ζητώντας τερματισμό των «παραβιάσεων» τ/κ γης στην νεκρή ζώνη, όπως ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Τ/κ ΜΜΕ έγραψαν πως ε/κ μηχανήματα εισήλθαν σε γη που χρησιμοποιούσαν για χρόνια Τ/κ και γειτνιάζει με περιοχή του κατοχικού τουρκικού στρατού, ο οποίος και τελούσε σε διαπραγματεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από αρμόδια ε/κ πηγή, η ένταση αποκλιμακώθηκε χθες όταν τα μηχανήματα των αρμόδιων τμημάτων της ΚΔ αποσύρθηκαν από την περιοχή και οι εργασίες σταμάτησαν λίγο πριν το μεσημέρι. Είχαν όμως σταματήσει και οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Άρσους - Πύλας που διεξάγει η τ/κ πλευρά.

Σήμερα καμία από τις πλευρές δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή της Πύλας, εν αναμονή των οδηγιών της ειρηνευτικής δύναμης.

Πηγή των ΗΕ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή από χθες. Όλα είναι ήρεμα. Δεν υπάρχουν κατασκευαστικές εργασίες ή κινητικότητα όσο τα ΗΕ βρίσκονται σε επαφή με την τ/κ πλευρά».