Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Προφάσεις αναζητούν καθημερινά οι κατοχικές αρχές για να τορπιλίσουν την συναντίληψη που επιτεύχθηκε για τη νεκρή ζώνη της Πύλας.

Το πρωί στην περιοχή έσπευσαν άνδρες του κατοχικού στρατού και της ψευδοαστυνομίας, μαζί με το λεγόμενο δήμαρχο Περγάμου, και μπήκαν μπροστά από τα μηχανήματα παρακωλύοντας τις εργασίες ισχυριζόμενοι ότι η κατασκευή του δρόμου και ο διαχωρισμός οικοπέδων γίνονταν σε έδαφος που θεωρούν ότι βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Με αποτέλεσμα να προκληθεί λεκτική ένταση με Ειρηνευτές που βρίσκονταν στην περιοχή.

«Μπήκαν μπροστά από τα μηχανήματα και σταματήσαν μας. Ήρθαν οι Οηέδες μας λένε σταματάτε πηγαίνετε πίσω και μείνετε εκεί. Ήρθαν τώρα και μας είπαν φύγετε», επισήμανε ο Μηχανοδηγός, Γιώργος Μιχαηλίδης.

Ακολούθως τα Ηνωμένα Έθνη, όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τη δική μας πλευρά μικρή χρονική αναστολή στις εργασίες. 

«Ελπίζω να μην εξελιχθεί σε ένταση. Όντως υπήρξαν προβλήματα. Υπήρξε αντίδραση από τουρκικής πλευράς από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Μας ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη να υπάρξει μια μικρή παύση και ότι όλα θα επανέλθουν ως είχαμε πετύχει μέσα από την συναντίληψη. Παρακολουθούμε το θέμα είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Υπέδειξε ότι η σημερινή εξέλιξη αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά την συνειδητή προσπάθεια  της κατοχικής δύναμης να αμφισβητήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης.

Ζητούν και τα ρέστα

Στον αντίποδα για παραβιάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς κάνει λόγο το κατοχικό καθεστώς. Τις οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας του ψευδοκράτους, θα έθετε ο Ερσίν Τατάρ στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα είχε αργά το απόγευμα με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Να σημειωθεί πάντως, ότι δεν προγραμματίστηκε επικοινωνία του γενικού γραμματέα με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

« Ελπίζω  σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Τατάρ μαζί με την Τουρκία να δώσουν την έγκριση τους για το διορισμό του απεσταλμένου τη συγκεκριμένη προσωπικότητα που αποφάσισε ο ΓΓ», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τις αιτιάσεις της κατοχικής πλευράς για το θέμα της Πύλας απορρίπτουν και τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει ήρεμη. Ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών περιπολούν και ελέγχουν στενά την περιοχή. Δεν λαμβάνουν χώρα μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες, όπως έχει συμφωνηθεί», ανέφερε ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Να σημειωθεί ότι το κατοχικό καθεστώς στο οδόφραγμα του Περγάμου απαγόρευσε σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν την περιοχή για να καλύψουν τις εξελίξεις.