Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα 'Εθνη τα οποία ζήτησαν μια μικρή παύση στις εργασίες στην Πύλα δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε προσερχόμενος σε εκδήλωση εξέφρασε την ελπίδα να μην εξελιχθεί η κατάσταση αυτή σε ένταση λέγοντας ότι όντως υπήρξαν προβλήματα και αντίδραση από τουρκικής πλευράς, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

«Μας ζητήθηκε από τα Ηνωμένα ‘Εθνη να υπάρξει μια μικρή παύση και ότι όλα θα επανέλθουν ως είχαμε πετύχει μέσα από την συναντίληψη. Παρακολουθούμε το θέμα, είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα ‘Εθνη και αναλόγως θα κάνουμε και σχετικές δηλώσεις, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε αίτημα για να υπάρξει μικρή παύση και η διαβεβαίωση ότι θα επανέλθει η κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι από τ/κ πλευράς επιμένουν σε θέματα αμφισβήτησης μέρους της νεκρής ζώνης και διεκδίκησης και σε ερώτηση αν υπάρχει μηχανισμός που να προνοεί διέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως και στο θέμα της Πύλας αλλά και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης, έκτασης 184 χλμ, υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να  αμφισβητήσουν το καθεστώς της.

«Αν θέλετε ήταν και αυτό που οδήγησε στη δική μας πρωτοβουλία γιατί ήταν δική μας πρωτοβουλία να σας υπενθυμίσω η συναντίληψη που επιτεύχθηκε, από αυτά τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, θα πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας οτιδήποτε διαφορετικό», τόνισε.

Σε άλλη παρατήρηση ότι η εφαρμογή της συναντίληψης φάινεται να επαφίεται στην καλή θέληση των δύο πλευρών και σε  ερώτηση πόσο θα διαρκέσει η παύση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως έχει ζητηθεί μια μικρή παύση και ότι τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ενδεχομένως και αύριο να επανέλθουν οι εργασίες, όπως υπήρξε συναντίληψη. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη, παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος «και αναλόγως των εξελίξεων θα επανέλθουμε».

Εξάλλου ερωτηθείς αν θα μιλήσει με τον κ. Γκουτέρες αργότερα, είπε ότι δεν έχει προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ.  Είπε ότι έχει δει την δήλωση του κ. Τατάρ ότι είχε επικοινωνία με τον ΓΓ και ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία για τον ίδιο.

«Ελπίζω σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Τατάρ σε συνεννόηση με την Τουρκία να δώσουν την έγκρισή τους για το διορισμό του απεσταλμένου, η συγκεκριμένη προσωπικότητα που αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας. 'Οπως ανέφερα και χθες και από αμερικανικής πλευράς αλλά και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών-γνωρίζετε ότι την περασμένη βδομάδα είχα συνάντηση με τον κ. Λακρουά-η προσπάθεια συνεχίζεται, παρά την αρχική τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς. Ελπίζω να είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί», ανέφερε.