Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηγφ

Κήρυγμα κατά της… καταπίεσης από τον άμβωνα της Αγίας Σοφίας απηύθυνε ο ανώτατος ιμάμης της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, που έστειλε μήνυμα προς τους καταπιεστές να πάρουν μάθημα από την ιστορία, επικαλούμενος μάλιστα τη «δικαιοσύνη και το έλεος» των προγόνων του, όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη.

«Εδώ από τον άμβωνα της Αγίας Σοφίας που μας εμπιστεύτηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο προστάτης των καταπιεσμένων, απευθύνομαι σε όλη την ανθρωπότητα και καλώ όλη την ανθρωπότητα να σταθεί στο πλευρό των καταπιεσμένων ενάντια στους κατακτητές», είπε ο Αλί Ερμπάς.

«Καταπιεστές, μην ξεχνάτε, πάρτε ένα μάθημα από την ιστορία! Όποιος ευημερεί καταπιέζοντας, θα καταλήξει στην απώλεια», πρόσθεσε.

Νωρίτερα μάλιστα, ο ανώτατος ιμάμης της Τουρκίας προχώρησε και σε μαθήματα ιστορίας, λέγοντας ότι Ορθόδοξοι της Κωνσταντινούπολης, νιώθοντας οργή μετά την τέταρτη Σταυροφορία, είπαν ότι «θα προτιμούσαν να δουν τουρκικό τουρμπάνι παρά καπέλο των Λατίνων στην Κωνσταντινούπολη». Κι αυτό, ο ιμάμης το απέδωσε στη… δικαιοσύνη και το έλεος των Μουσουλμάνων.

Μάλιστα είπε ότι ο b, μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, έδειξε έλεος και συμπόνοια για τους κατακτηθέντες, τα δικαιώματα των οποίων κατοχύρωσε, επιτρέποντάς τους να ζουν με ελευθερία, με το δικαίωμα στη θρησκεία και εγγυήθηκε για την περιουσία τους.

«Αυτό αποτελεί παράδειγμα των αρχών της δικαιοσύνης και του ελέους που υποστηρίζονται από το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους. Ας το ακούσει ο κόσμος», είπε.