Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λοκ

Νεκρός είναι o άνδρας που που έσπειρε το θάνατο στο κέντρο των Βρυξελλών την Δευτέρα (16/10), σκοτώνοντας δύο άτομα.

Σύμφωνα με το rtbf.be ο άνδρας που είχε μεταφερθεί με τραύμα στο θώρακα στο νοσοκομείο κατέληξε.

Οι αρχές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι επρόκειτο για τον Abdesalem L., τον δράστη της επίθεσης στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας (16/10). Στις 09:30, ανακοινώθηκε ότι ο ύποπτος είχε πεθάνει.

Νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών, Αννελίς Φερλίντεν είχε δηλώσει στο VRT Radio. «Μπορώ να σας πω τα καλά νέα, πως έχουμε βρει το ύποπτο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις Αρχές, εντοπίστηκε και το όπλο που χρησιμοποίησε στην επίθεσή του το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα από τα πυρά του να χάσουν τη ζωή τους δύο Σουηδοί.

Σοκ από τις εικόνες της επίθεσης του και από τα μηνύματα που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Θύμισε παλαιότερα χρόνια το χθεσινοβραδινό περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε στο κέντρο των Βρυξελλών, στη Λεωφόρο Ίπρ. 

Ο δράστης, όπως φαίνεται στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, φοράει κόκκινο τζάκετ, μαύρο παντελόνι και κουκούλα στο κεφάλι. Εμφανίζεται με όπλο, και αρχίζει να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζε «Allahu Akbar». Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 7:15 μ.μ. τοπική ώρα, και οσοι ηταν στην περιοχή τράπηκαν σε φυγή, πανικόβλητοι. Δυστυχώς δύο άτομα, Σουηδοί, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην βελγική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ενθικής τους ομάδας, επεσαν νεκροί. Εκείνη την ώρα, πήγαιναν στο στάδιο. Λίγη ώρα αργότερα κι ενώ ο δράστης κυκλοφορούσε ακόμη ελεύθερος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με δικά του μηνύματα μίσους. «Το όνομά μου είναι Abdesalem Al Guilani και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Είμαι από το Ισλαμικό Κράτος, ομολογούσε στο βίντεο που ανήρτησε, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους και να δείξει ότι ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Σε άλλο βίντεο εμφανίζεται με μια λευκή και κόκκινη μαντήλα που καλύπτει το πρόσωπό του και μια ποδοσφαιρική φανέλα του Άγιαξ και ορκίζεται πίστη στον ISIS.

Διακόπηκε το παιχνίδι Βέλγιο - Σουηδία

Στο ημίχρονο οι ποδοσφαιρική ομάδα της Σουηδίας έμαθε για το περιστατικό και αρνήθηκε να κατέβει, συμφώνησε και η εθνική ομάδα του Βελγίου. Την ίδια ώρα οι αρχές στις Βρυξέλλες είχαν αυξήσει στην κατηγορία 4, στο υψηλότερο επίπεδο, τον συναγερμό, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη καθώς ο δράστης κυκλοφορούσε ακόμη ελεύθερος. Να πούμε οτι χρειάστηκαν αρκετές ώρες και για την εκκένωση του σταδίου King Baudouin, για λόγους ασφαλείας.

Είχε εξτρεμιστικό παρελθόν ο συγκεκριμένος

Ο ύποπτος ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019 απορρίφθηκε ωστόσο ένα χρόνο αργότερα. Ηταν γνωστό στην αστυνομία για ύποπτες ενέργειες, εμπορία ανθρώπων και παράνομη διαμονή. Ο άνδρας φέρεται να καταδικάστηκε στην Τυνησία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι για τρομοκρατία, ενώ δεν υπήρξε συγκεκριμένη ένδειξη για ριζοσπαστικοποίησή του.  Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν αρκετά όπλα ενώ από το γραφείο του εισαγγελέα επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ανάμεσά τους είναι και ένα όπλο που μοιάζει με αυτό με το οποίο έγινε η φονική επίθεση χθες το βράδυ.

Το περιστατικό σημειώνεται την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται και η Χαμάς είχε καλέσει σε Ιερό πόλεμο τους απανταχού μουσουλμάνους και είναι ένα γεγονός που αυξάνει την ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα στη Δύση, για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα από τρομοκρατικές ομάδες ή μοναχικούς λύκους, οπως ο Τυνήσιος Λαουσέντ Αμπντεσλάμ.

Σημειώνεται ότι το πρωί και μετά τα γεγονότα των Βρυξελλών, οι ιταλικές αρχές προχώρησαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Μιλάνο και συνέλαβαν ένα αιγύπτιο πολίτη και ένα ιταλό αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργάνωση με στόχο την τρομοκρατία και την υποκίνηση βίας.

Με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ το ΥΠΕΞ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση και τονίζει ότι η Ε.Ε στέκεται ενωμένη στην μάχη κατά του τρόμου και το μίσος δεν έχει θέση στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, καταλήγει.