Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ξεκίνησε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση για την προώθηση της δημιουργίας Ηπατολογικής Κλινικής για ενηλίκους (σε συνέχεια του παιδιατρικού κέντρου ήπατος) καθώς και για τους τρόπους κάλυψης της μετάβασης των νεαρών ενήλικων ασθενών σε γιατρούς ενηλίκων. 

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, Βουλευτές τόνισαν την ανάγκη της δημιουργίας της κλινικής και κάλεσαν την Υπουργό Υγείας να πράξει τα δέοντα προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας με κέντρα αριστείας στο Λονδίνο. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των ασθενών εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη μη τήρηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί και των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.

Η Σάβια Ορφανίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλεύτρια ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε οι νεαροί μεταμοσχευμένοι να παίρνουν τις ιατρικές υπηρεσίες που τους αξίζουν και στην ενήλικη ζωή τους. 

Ακόμη, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσι επί υπουργίας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με σκοπό την επέκταση της υφιστάμενης μεταμοσχευτικής κλινικής για τους νεφροπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την πρόσληψη δύο ιατρών με εξειδίκευση στη μεταμοσχευτική ηπατολογία, και τις συμφωνίες με κέντρα αριστείας του εξωτερικού. 

«Ζητήσαμε απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας γι’ αυτά τα θέματα. Δεν πήραμε ολοκληρωμένες απαντήσεις», σημείωσε η κ. Ορφανίδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επεκταθεί η μεταμοσχευτική κλινική και να προσληφθούν οι ηπατολόγοι.

Επιπλέον, είπε ότι στις 5 Οκτωβρίου η Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί Κέντρα Αριστείας στο Λονδίνο για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Με την επιστροφή της από το Λονδίνο, η Υπουργός θα κληθεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να δώσει την πολιτική κατεύθυνση επί του θέματος, ανέφερε η κ. Ορφανίδου.

Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, μιλώντας για την ηπατολογική κλινική, είπε ότι πρέπει η όποια επέκταση να είναι στη βάση επιστημονικών και τεκμηριωμένων δεδομένων και πρακτικών του εξωτερικού και να γίνει οπωσδήποτε εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ακόμη, επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη ειλημμένες πολιτικές δεσμεύσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί. Παράλληλα, κάλεσε το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ «να πράξουν τα δέοντα».

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι άνθρωποι σε κάποιες κοινότητες που έπασχαν από τη νόσο των Σταυροφόρων έχουν χάσουν τη ζωή τους, λόγω της αδυναμίας του συστήματος και των ελλείψεων στην περίθαλψη αυτών των ατόμων. Ακόμη, υπέδειξε ότι ο χώρος φιλοξενίας των πασχόντων πρέπει να είναι υγιής και να μην υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. 

Ο κ. Λεωνίδου έκανε λόγο για την υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση του χώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά δεν έγινε τίποτα. «Θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση ιατρών ή εισαγωγή εξειδικευμένων ιατρών που έχουν γνώση και εμπειρία», τόνισε.

Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, έκανε λόγο για «πολλά κενά» στην εξειδικευμένη φροντίδα ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Κύπρο. 

«Χρειάζονται εξειδικευμένοι ιατροί για μεταμόσχευση ήπατος, ξεχωριστές κλίνες για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, πρωτόκολλα, καθώς και εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε ο κ. Γιακουμή, προσθέτοντας ότι περίπου 2200 ασθενείς νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Επιπλέον τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση και πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία στο Λονδίνο με τα Κέντρα Αριστείας, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης.

Απογοήτευση και δυσαρέσκεια των ασθενών

Ο Σταύρος Κυπριανού, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ασθενών, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανέφερε ότι λήφθηκαν αποφάσεις και τέθηκαν άτυπα χρονοδιαγράμματα «που δυστυχώς δεν έχουν τηρηθεί είτε από τον ΟΚΥπΥ είτε από την Πολιτεία». 

Πρόσθεσε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής οι εκπρόσωποι των ασθενών άκουσαν «γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς ουσία και περιεχόμενο» και φεύγουν δυσαρεστημένοι και στενοχωρημένοι. 

«Θεωρούσαμε ότι η Υπουργός Υγείας στο επικείμενο ταξίδι της στο Λονδίνο θα είχε συγκεκριμένο πλάνο που αφορά στην εξειδίκευση, την επέκταση της μεταμοσχευτικής κλινικής και τη δημιουργία πρωτοκόλλων», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι δεν θα έπρεπε να συζητούνται τα αυτονόητα ούτε να μπαίνουν οι ασθενείς σε εξευτελιστικές, όπως είπε, διαδικασίες. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν κατάλαβε γιατί ο ΟΚΥπΥ τηρεί αυτήν τη στάση. Επιπλέον, έθεσε σειρά ερωτημάτων για τη στάση του ΟΚΥπΥ. 

Η Γιαννούλα Κουλλά, εκ μέρους του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων «Προμηθέας», είπε ότι οι ασθενείς φεύγουν απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι. 

«Δεν υπάρχει βούληση να στηριχθεί προσπάθεια για πρόσληψη ηπατολόγων και δημιουργία ηπατολογικής κλινικής», επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο.