Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσιμα πετρελαιο

«Φοροεισπράκτορες» έχουν γίνει πλέον οι πρατηριούχοι, εισπράττοντας για την κυβέρνηση τους φόρους στα καύσιμα, με τους ίδιους να βουλιάζουν μέρα με τη μέρα.  

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου των Πρατηριούχων κ. Χριστοδούλου, τόνισε ότι οι αυξήσεις είναι σχεδόν καθημερινές, αφού κάθε φορτίο που έρχεται είναι με νέες τιμολογήσεις, λόγω της συνεχούς αύξησης στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς.  

Όπως ανάφερε ο κ. Χριστοδούλου, εάν οι αυξήσεις αυτές συνεχιστούν δεν είναι απίθανο να φτάσουμε τα δύο ευρώ ανά λίτρο.  

Η μέση τιμή της αμόλυβδης σήμερα ανέρχεται στα 1,605 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο στα 1,701 ευρώ. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αλλάξουν, αφού εντός των επόμενων ημερών θα αποστείλουν όλα τα πρατήρια την τιμολόγηση τους.

Κληθείς να σχολιάσει την επαναφορά του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Χριστοδούλου κρίνει ως απαραίτητο όχι μόνο να επανέλθει η επιδότηση, αλλά να είναι μεγαλύτερη των οκτώ σεντ. 

Με την πλάτη στον τοίχο οι πρατηριούχοι 

Πολλαπλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι, εν μέσω των συνεχών αυξήσεων. 

Σε κάθε αύξηση ενός σεντ, οι πρατηριούχοι χρειάζονται 1000 ευρώ κεφάλαιο, ώστε να αγοράσουν καύσιμα και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.  

Ταυτόχρονα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα, που είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα τους.  

«Οι κυβερνήσεις μας έχουν παραδώσει στα κατεχόμενα», αφού οι διαρροές είναι συνεχείς, με τα πρατήρια της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου να επηρεάζονται περισσότερο.

 Για αθέμιτο ανταγωνισμό έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων, με πρατήρια εταιριών να πωλούν καύσιμα 10-15 σεντ πιο φτηνά, ζητώντας την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.