Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταϊκά

Εν αναμονή της τελικής έγκρισης από το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται το σχέδιο επιχορήγησης της ΑΗΚ για συστήματα φωτοβολταϊκών. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να εξαγγελθεί τέλος του μήνα.  

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, το σχέδιο προνοεί το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές σπιτιών καταναλωτών, των οποίων η κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 6.000 κιλοβατώρες ετησίως, δηλαδή κάτω από 1.000 κιλοβατώρες ανά διμηνία.  

Καλεσμένη στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, η κ. Παπαδοπούλου, εξήγησε ότι το σχέδιο επεκτείνεται λίγο πιο πάνω από τον μέσο οικιακό καταναλωτή, ο οποίος καταναλώνει περίπου 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία. Παράλληλα θα αφορά εγκατάσταση συστημάτων μέχρι 4.2 κιλοβάτ, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες των οικιακών καταναλωτών.  

Το σχέδιο υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να επιχορηγήσει 1200-1300 καταναλωτές. Συγκεκριμένα θα χορηγείται ποσό 600 ευρώ ανά κιλοβάτ, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα 2.400 ευρώ.  

Το σχέδιο της ΑΗΚ θα διατίθεται παράλληλα με το υφιστάμενο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που προσφέρει 375 ευρώ ανά κιλοβάτ και με μέγιστο ύψος χορηγίας τα 1.500 ευρώ.  

Οι καταναλωτές θα μπορούν να λάβουν και τις δύο χορηγίες παράλληλα, κάτι το οποίο σημαίνει συνολική χορηγία ύψους 3.900 ευρώ.  

Η διαδικασία 

Ο καταναλωτής θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει τον προμηθευτή που επιθυμεί από τον εγκεκριμένο κατάλογο του Υπουργείου Ενέργειας, και αφού λάβει την προσφορά θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Ενέργειας για επιδότηση, προσκομίζοντας την ετήσια κατανάλωση του και τον τελευταίο λογαριασμό του.  

Η κ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι το σχέδιο αυτό απευθύνεται σε πελάτες που είναι συνεπείς, οι οποίοι εξοφλούν έγκαιρα το λογαριασμό τους ή τιμούν τις δόσεις τους σε περιπτώσεις που γίνονται ευκολίες πληρωμής.  

Όταν επιλεχθεί ο προμηθευτής, οι πολίτες θα ενημερώνουν την ΑΗΚ. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Παπαδοπούλου, η προέγκριση θα γίνεται από το Υπουργείο Ενέργειας, όπως ήδη γίνεται για το ισχύον σχέδιο.  

Η εισήγηση που εξετάζεται, είναι η ΑΗΚ να πληρώνει το μισό ποσό από την αρχή, απευθείας στον εγκαταστάτη, πριν τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά και το υπόλοιπο όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.  

Το σχέδιο της ΑΗΚ δεν απευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες ή στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι εξυπηρετούνται από ειδικό σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας.  

Εφόσον ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από το Υπουργείο, στόχος είναι η εφαρμογή του σχεδίου από 01/01/2024. Το σχέδιο θα διαρκέσει ένα χρόνο, ενώ θα γίνει αξιολόγηση στην πορεία για πιθανές επιπτώσεις στο δίκτυο της ΑΗΚ, πιθανές ανανεώσεις ή τροποποιήσεις.