Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταϊκά

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται εδώ και δυο 24ωρα ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, μετά τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή για τις προθέσεις του αναφορικά με τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Έντονες αντιδράσεις πολιτών στο άκουσμα ότι θα αποκόπτεται η παραγωγή ενέργειας από οικιακά φωτοβολταϊκά.

Την στιγμή που όλοι ψάχνονται για το τι πρόκειται να συμβεί, ο Διαχειριστής του Συστήματος δίνει στον ΑΝΤ1 εξηγήσεις, τόσο σε σχέση με τις προθέσεις του, αλλά και για το τι θα ισχύει τελικά.

Όπως εξήγησε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος του Διαχειριστή, Βραχίμης Κουτσόλουκας, πλέον θα προχωρήσει η εφαρμογή του ripple control, ενός συστήματος τηλεχειρισμού, το οποίο θα τοποθετείται σε όσα  φωτοβολταϊκά συστήματα θα εγκαθίστανται από εδώ και πέρα. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι αυτό το ripple control, θα εγκαθίσταται και στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Με αυτό το σύστημα, όπως εξήγησε ο κ. Κουτσόλουκας, θα μπορεί ο Διαχειριστής Ενέργειας να αποκόπτει την παραγωγή ενέργειας, όταν παραστεί ανάγκη.

Ερωτηθείς γιατί θα πρέπει να αποκόπτεται η παραγωγή ενέργειας και από τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ο κ. Κουτσόλουκας απάντησε ότι αυτό θα γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και ως έσχατο μέτρο. Ανέφερε μάλιστα ότι πρώτα θα κόβεται στα μεγάλα πάρκα, και μόνο όταν παραστεί ανάγκη θα αποκόπτεται στα οικιακά.

Εξήγησε παράλληλα, ότι η αποκοπή ενέργειας από φωτοβολταϊκά καθίσταται αναγκαία, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη από την παραγωγή. Ανέφερε μάλιστα ότι φέτος ο Διαχειριστής απέκοψε μια φορά παραγωγή ενέργειας. Χωρίς να αποκλείει το κατά πόσο θα χρειαστεί να αποκοπεί και άλλες φορές.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου, με δεδομένο ότι η Βουλή δεν μπορεί να «μπλοκάρει» μια τέτοια απόφαση, ο κ. Κουτσόλουκας διευκρίνισε ότι πρόκειται για τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες εκδίδονται από τους Διαχειριστές και εγκρίνονται από τη ΡΑΕΚ.