Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέφανος Στεφάνου

Τη θέση του ΑΚΕΛ για την ανάγκη συγκροτημένης πολιτικής στο μεταναστευτικό επανέλαβε σε σύσκεψη με αρμόδιους φορείς στην Επαρχία Πάφου σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αλλά και σε συνάντηση αργότερα με το Κ.Σ. Χλώρακας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

«Δεν είναι τυχαία που είμαστε εδώ στη Χλώρακα όπου έχουν γίνει τα επεισόδια και το ακροδεξιό πογκρόμ. Αυτά που έγιναν στη Χλώρακα και στη Λεμεσό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ήταν φανερό ότι υπήρχε συσσώρευση προβλημάτων. Ελλείψει ολοκληρωμένης και συγκροτούμενης πολιτικής για το μεταναστευτικό που να περιλαμβάνει δομές, υποδομές, διαδικασίες, πολιτικές και δράσεις» είπε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Κ.Σ Χλώρακας..

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, εδώ και αρκετά χρόνια συνεχώς εγείρει τα ζητήματα που αφορούν την ορθολογική διαχείριση μεταναστευτικού και προσφυγικού στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Όπως εξήγησε, η Κύπρος βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που αντικειμενικά συμβάλλει στο να δέχεται μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές άρα πρέπει να υπάρχει αυτή η πολιτική για διαχείριση του ζητήματος. Και σημείωσε πως δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση «έλεγε πολλά και έκανε πολύ λίγα». Αναφέρθηκε σε «αποσπασματικές πολιτικές» οι περισσότερες εκ των οποίων, όπως είπε, ήταν λανθασμένες, όπως για παράδειγμα «το γνωστό συρματόπλεγμα του κ. Νουρή» που, όπως ανέφερε, προκάλεσε προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, στην ΚΔ με τον ΟΗΕ και δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα όπως λέει ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ήταν μάλιστα και Υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ανέφερε ακολούθως πως στη Χλώρακα τα προβλήματα είναι γνωστά, υπήρχαν εδώ και καιρό, δεν υπήρχε «η πολιτική βούληση ούτε και η ικανότητα» από την προηγούμενη Κυβέρνηση να τα επιλύσει.

Είπε ότι βρέθηκε σήμερα στη Χλώρακα για να μιλήσει και με αρμόδιους φορείς στην Επαρχία Πάφο, προηγήθηκε, όπως σημείωσε, σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου με τη συμμετοχή και του Αστυνομικού Διευθυντή, της Επάρχου Πάφου, εκπροσώπους του Υφυπουργείου Ευημερίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υπηρεσίας Ασύλου, έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση για την πραγματική εικόνα της κατάστασης.

Σε ερώτηση αν νοιώθει καθησυχασμένος από αυτά που άκουσε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε αρνητικά λέγοντας πως δεν είναι αυτό το θέμα και πρόσθεσε πως το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα. Σημείωσε ότι αποφάσεις είχαν ληφθεί αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Χλώρακας ακριβώς εκφράζεται η έλλειψη συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής λόγω της έλλειψης επαρκών υποδομών και επαρκούς στελέχωσης ζωτικών υπηρεσιών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε ταύτισε την ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χλώρακας με τα οργανωμένα και σχεδιασμένα επεισόδια και το πογκρόμ ακροδεξιών ομάδων. «Εμείς καταγγέλλουμε και καταδικάσαμε τα επεισόδια που έχουν κάνει οι ακροδεξιοί» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό μιλά για την ανάγκη ύπαρξης αυτής της συγκροτημένης πολιτικής, με δομές, υποδομές, διαδικασίες, πολιτικές και δράσεις και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Ασύλου που συνέβαλλε στο να είναι πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου. «Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε μερικές χιλιάδες αιτήσεις ασύλου και λόγω της έλλειψης πολιτικής από μέρους της παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση πάνω από 30.000 αιτήσεις ασύλου γιατί ήταν μεγάλη η διάρκεια του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων λόγω της υποστελέχωσης μιας υπηρεσίας για την οποία δεν φρόντισε η προηγούμενη Κυβέρνηση να στελεχώσει» είπε.

Έφερε ακόμη ένα παράδειγμα που αφορά, όπως εξήγησε, την έλλειψη υποδομών. Υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή ότι δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας των παράνομων και αυτών που έχει απορριφθεί η αίτηση τους και πως δεν μπορεί να γίνει διαχείριση από μέρους του κράτους καθώς δεν υπάρχει υποδομή για κράτηση των παράνομων και προώθηση των διαδικασιών απέλασης τους.

Ένα τρίτο παράδειγμα, όπως συμπλήρωσε, είναι το ότι λόγω του ότι δεν υπάρχει υποδομή για τη φιλοξενία όσων δικαιούνται άσυλο, έχει μετατραπεί ντε φάκτο το Κέντρο Πουρνάρα από χώρος πρώτης υποδοχής σε χώρο φιλοξενίας και από 700 άτομα να φιλοξενούνται μέχρι και 3.000 σε άθλιες συνθήκες με όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο εντός του Κέντρου όσο και στη γύρω περιοχή. Και εξήγησε πως «κάπως έτσι έχει γίνει και στη Χλώρακα» με το συγκεκριμένο συγκρότημα.

«Όταν δεν διαχειρίζεσαι τα προβλήματα έγκαιρα και συγκεκριμένο τρόπο αυτά τα προβλήματα διογκώνονται και όταν από πίσω υπάρχει και μια ρητορική που εκτρέφει την ακροδεξιά τότε έχουμε και τα συγκεκριμένα πογκρόμ» σημείωσε.

Ανέφερε τέλος πως το μήνυμα που θέλει να στείλει το ΑΚΕΛ είναι ότι χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική για διαχείριση του μεταναστευτικού και ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να την εκπονήσει και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ επιθυμεί όπως επιλυθούν τα προβλήματα και αποτραπεί η επανάληψη ντροπιαστικών επεισοδίων όπως αυτά της Χλώρακας και της Λεμεσού.